Nieuws

Brandweer checkt voor het eerst binnenkant afgebrand pand met boldrone

Het droneteam van de Gezamenlijke Brandweer / Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft afgelopen weekend voor het eerst een indoor drone ingezet om een laatste check op brandhaarden te doen aan de binnenkant van een afgebrand pand. Met de bolvormige drone werd een tussenetage geïnspecteerd waar het niet veilig was om te lopen.

Instortingsgevaar

De brand legde een snackbar aan de Schiedamseweg in Rotterdam in de as. Al tijdens de brand werd de hulp van het droneteam van brandweer Rotterdam-Rijnmond ingeroepen om opnamen te maken van het exterieur van het pand. In een later stadium werd besloten om ook binnen met een drone te vliegen, om een kijkje te nemen op een etage waar de brandweerlieden niet veilig bij konden komen.

Volgens Robbert Heinecke van de Gezamenlijke Brandweer betrof de tussenetage een houten vloer die instortingsgevaar vertoonde. Maar om te zien of de brand wel helemaal uit was moest er toch overzicht worden verkregen. Besloten werd om daartoe de Elios 2 drone het pand in te sturen, die het korps sinds februari in bezit heeft.

Het was voor het eerst dat de bolvormige drone voor dit doel werd gebruikt. En met succes: tijdens de inspectievlucht werd nog een kleine brandhaard waargenomen. Heinecke: “Je ziet dat deze ‘binnendrone’ meteen zijn meerwaarde bewijst. Door de drone in te zetten konden we meteen zien waar er nog inzet nodig was.”

Flyability Elios 2

De Elios 2 van het Zwitserse bedrijf Flyability is een drone die voorzien is van een bolvormige kooiconstructie. Daardoor kan de drone worden ingezet op lastig bereikbare plaatsen. Het voordeel is dat de drone in principe door één operator ingezet kan worden. Naast een camera voor RGB-opnamen beschikt de drone ook over een warmtebeeldcamera.

De Elios 2 drone van brandweer Rotterdam-Rijnmond. Foto: Robbert Heinecke

“We hebben deze drone nu standaard in de gezagvoerder van dienst-auto liggen, zodat deze snel ingezet kan worden. Ik verwacht dat de Elios 2 ook voor andere situaties zal worden ingezet. Denk aan het ruim van een schip, de inhoud van een loods, in leidingen en tunnels: eigenlijk allemaal plekken waar je normaal gesproken geen beeld van kunt krijgen tijdens of net na een brand”, aldus Heinecke.

Het droneteam van brandweer Rotterdam-Rijnmond ging in 2018 van start. In december 2018 was de eerste inzet. In 2019 waren er al 71 buiteninzetten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier