Spaanse waterstofdrone zet nieuw record met vliegtijd van ruim 8 uur

Normaal gesproken druk je de vliegtijd van een multirotor drone uit in minuten. Hoe anders is dat bij de in Spanje ontwikkelde Quaternium HYBRiX Hybrid multirotor: met deze door waterstof aangedreven drone werd onlangs een onafgebroken vliegtijd van maar liefst 8 uur en 10 minuten gerealiseerd. Met de testvlucht werd een nieuw record neergezet.

Brandstofcel

Zes jaar geleden ontstond bij de Spaanse startup Quaternium het idee om een elektrisch aangedreven drone met ingebouwde brandstofcel te ontwikkelen. De inspiratie hiervoor haalde het bedrijf uit de opmars van hybride waterstofauto’s, die hun energie halen uit de verbranding van waterstof in plaats van benzine of diesel.

Het voordeel van waterstof als energiedrager is dat een kilogram waterstof veel meer energie kan bevatten als een LiPo-accu met dezelfde massa. Om met waterstof een drone aan te drijven moet de energie echter wel eerst omgezet worden in elektriciteit. Dat gaat aan boord van de drone met een zogenaamde brandstofcel.

Nieuw record

De HYBRiX multirotor drone van Quaternium is zo’n hybride drone. In 2015 werd een eerste succesvolle testvlucht gemaakt met het toestel. Toen bedroeg de vliegduur 3 uur en 10 minuten. Niet lang daarna werd een onafgebroken vlucht van ruim 4 uur gemaakt. Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil en is Quaternium erin geslaagd om de vliegtijd nog veel langer te maken.

De nieuwste experimentele hybride drone van Quaternium is de HYBRiX 2.1. Deze heeft een maximaal startgewicht (MTOW) van 25 kg. Met de ingebouwde waterstoftank was de drone in staat om maar liefst 490 minuten onafgebroken in de lucht te blijven, ofwel 8 uur en 10 minuten.

Met de langdurige testvlucht heeft Quaternium het wereldrecord voor langste hybride dronevlucht weer in handen. Het vorige record stond op naam van Richen Power. Hun drone bleef toen een klein uur korter in de lucht.

De vliegtijd van de waterstofdrones van Quaternium, afgezet tegen andere multirotors

Toepassingen

Volgens Quaternium leent de HYBRiX waterstofdrone zich perfect voor toepassingen waarbij een lange vliegtijd essentieel is, zoals surveillance, first response en security. De ontwikkeling van de drone werd mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie vanuit het Europese Horizon 2020-programma.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Spaanse waterstofdrone zet nieuw record met vliegtijd van ruim 8 uur

  • 10 november 2020 om 17:06
    Permalink

    Dit is een benzinemotor die een generator aandrijft en zo elektriciteit opwekt. Hybride, en je zou het ook brandstofcel kunnen noemen, maar geen waterstof.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier