Nieuws

Eerste EU dronebewijs verstrekt in Italië

In Italië is het al mogelijk om de online training te volgen en examen te doen voor het nieuwe EU dronebewijs dat vanaf 31 december 2020 verplicht is voor de meeste dronevliegers. De Italiaanse dronepiloot Luca Fratoni is één van de eersten met het nieuwe theoriebewijs op zak, voor de Open categorie A1-A3.

Italiaanse luchtvaartautoriteit

De opleiding in kwestie wordt aangeboden door L’Ente Nazionale per l’Aviazione Civile (ENAC), de Italiaanse luchtvaartautoriteit. Dronepiloot Luca Fratoni doorliep de opleiding en slaagde voor het examen. Trots plaatste hij een afbeelding van het kersverse Europese dronebrevet op zijn Instagramaccount easydroneofficial.

Via de ENAC kost het Open category A1-A3 theoriebewijs 31 euro. De theorie wordt aangeboden middels een digitaal studieboek, dat voor iedereen beschikbaar is in de vorm van een pdf bestand. Voor het online examen met 40 multiple choice vragen krijgt men 60 minuten de tijd. Alleen inwoners van Italië komen in aanmerking voor het examen: inloggen met het Italiaanse equivalent van DIGID is verplicht.

Weging van antwoorden

Opmerkelijk is de manier waarop de examenuitslag tot stand komt. Voor elk goed beantwoorde vraag krijgt men 2 punten. Een fout antwoord levert -1 punt op. Een vraag die wordt opengelaten geeft 0 punten. Bij een score van 60 punten (75% van de maximaal haalbare 80 punten) is de kandidaat geslaagd. Men mag het examen maximaal twee keer per dag doorlopen, net zo lang tot men geslaagd is.

De Italiaanse wijze van examineren is hiermee anders dan hoe het dadelijk in Nederland wordt geregeld. Hier gaat simpelweg gelden dat men 75% van de vragen goed moet beantwoorden. Ook de lesstof die in Italië wordt voorgeschreven wijkt af van wat men in Nederland kan verwachten. Dit alles is het gevolg van een gebrek aan Europese coördinatie voor wat betreft het inrichten van de opleidingen en examens.

EU dronebewijs

Het theoriebewijs A1-A3 is vanaf 31 december 2020 in de meeste gevallen nodig om te mogen vliegen met bestaande drones vanaf 250 tot 500 gram (cq toekomstige drones in de nieuwe klasse C0 of C1) in de Open categorie A1, of met drones tot 25 kg in categorie A3. Het theoriebewijs wordt verstrekt na het succesvol doorlopen van een online theorietraining welke wordt afgesloten met een multiple choice examen dat uit 40 vragen bestaat.

De EU dronebewijzen worden door alle Europese lidstaten erkend. Dat betekent dat Luca nadat hij zich heeft geregistreerd als drone-operator met zijn dronebewijs vanaf 1 januari 2021 ook buiten Italië mag vliegen met zijn drones, binnen de restricties van de A1 en A3 categorieën. In Nederland is het nog niet mogelijk om examen te doen voor het Europese dronebrevet.

Categorie A2

Wie wil vliegen met een drone die meer weegt dan 500 gram of met een drone klasse C2 zal nog een tweede theoriebewijs moeten behalen, om in de Open categorie A2 te mogen vliegen. Dit aanvullende examen wordt schriftelijk examen afgenomen en bestaat uit 30 vragen.

Op dit moment is het Open categorie A2 examen nog niet beschikbaar in Italië. De verwachting is dat men hiervoor terecht kan bij private aanbieders van cursussen en examens. Dit zal ook in Nederland het geval zijn.

Registratie

Vanaf 31 december 2020 moeten bijna alle dronevliegers in de Europese Unie zich verplicht registreren. In Nederland is het nog niet mogelijk om je te registreren als drone-operator. Naar verwachting gaat de RDW dit registratiesysteem optuigen. Wat de eventuele kosten zijn voor de registratie is nog niet bekend.

In Italië is het al wel mogelijk om zich als drone-operator te registreren. Ook dat gaat via een online portal, D Flight (gerund door een door ENAC erkende UTM provider). Voor hobbyisten is registratie gratis, professionele gebruikers betalen € 24 per drone per jaar. Het registratienummer moet in de vorm van een QR code op iedere drone worden aangebracht. Een handhaver die de code scant kan via het D Flight-platform gegevens opvragen over de eigenaar cq. de bestuurder van de drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Eerste EU dronebewijs verstrekt in Italië

 • We zijn al halverwege Maart. Hopelijk komen ze hier in Nederland op tijd met een website voor registraties en worden de online cursussen binnenkort beschikbaar zodat we er op tijd mee kunnen beginnen.

  Beantwoorden
 • Erkende RPAS vliegscholen in Nederland dringen bij het ministerie aan om a) voorlichting te geven aan het grote publiek omtrent de nieuwe EU regels en om zo spoedig mogelijk b) het mogelijk te maken de nieuwe opleidingen van het EU Dronebewijs te laten goedkeuren door de ILT. Houd de site van de ILT rondom drones in de gaten, daar komt informatie op te staan.

  Beantwoorden
 • Nuttig artikel!

  Weet je al wanneer dit examen in nederland afgenomen gaat worden? Zou graag zo snel als mogelijk dit willen gaan doen, maar kan het nog nergens vinden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier