Pro

Australische kustwacht gaat gevaarlijke zeestromen markeren met verfdroppende drones

Naast drones die reddingsboeien kunnen afwerpen gaat de Australische kustwacht ook verfdroppende drones inzetten om sterke zeestromen nabij de kust te markeren. Daardoor wordt het voor kustwachters makkelijker om te zien waar zwemmers mogelijk in de problemen kunnen komen. Surf Lifesaving Australia gaat de drones van het type Mavic 2 komend seizoen inzetten.

Zeestromen markeren

Het idee is dat vanuit de lucht gebieden met muistromen worden opgespoord. Dit zijn krachtige zeestromen langs de kust, als gevolg van het opkomend of afgaand getij. Zwemmers kunnen hierdoor in de problemen komen, doordat ze meegevoerd worden door de stroming en soms ver uit de kust belanden.

Door vanuit een drone deze zogenaamde rip tides te markeren met verfstoffen wordt het voor coast guards eenvoudiger om te zien waar zich gevaarlijke stromingen voordoen en welke kant deze opstromen. Daardoor kunnen badgasten in een voortijdig stadium gewaarschuwd worden.

Gemodificeerde Mavic 2

De verfdroppende drones zijn ontwikkeld door The Ripper Group. Eerder experimenteerde dit bedrijf al met drones die bio-afbreekbare verfstoffen in de zee kunnen gooien, maar die waren nog vrij fors. Het systeem werd aangepast zodat hiervoor ook een standaard Mavic 2 Enterprise van DJI gebruikt kan worden.

De gemodificeerde Mavic 2’s kunnen niet alleen gebruikt worden om zeestromen te markeren. Het is ook denkbaar dat er kleurstoffen worden verspreid nabij zwemmers in nood, zodat reddingshelikopters ze eenvoudiger kunnen vinden.

Het is de bedoeling dat de verfdroppende drones komend seizoen al worden ingezet als onderdeel van het Westpac Life Saver Rescue Drone Program, een samenwerking tussen Surf Lifesaving Australia en The Ripper Group. De reddingsorganisatie maakt al succesvol gebruik van drones, onder meer om reddingsboeien af te werpen bij zwemmers in nood. Ook worden drones ingezet om haaien te spotten.

Distress Spotter

Een volgende stap is dat de drones op basis van AI zelfstandig zwemmers in nood kunnen opsporen. “We werken aan een AI-programma genaamd Distress Spotter. Deze software herkent een zwemmer die meegevoerd wordt door een rip, en kan direct de kustwacht inseinen dat er iets mis is”, aldus The Ripper Group-ceo Ben Trollope.

(bron: The Age)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier