Nieuws

Futuristisch drone docking stadion van Matternet opent zich als een tulp

Het Amerikaanse bedrijf Matternet heeft een wel heel futuristisch prototype getoond van een docking station voor pakketbezorgende drones. De dronebox opent zich als ware het een ontluikende tulp. Binnenin het docking station bevindt zich een mechaniek om pakketten van of naar de drone te transporteren en de drone te voorzien van een opgeladen accu.

Infrastructuur

Matternet is één van de meest vooruitstrevende bedrijven op het vlak van goederenvervoer met behulp van drones. Drones van het bedrijf worden al ingezet voor medische spoedtransporten, zoals donorbloed, medicatie en bloedmonsters. In een later stadium moeten de drones ook gewone pakketjes gaan vervoeren, onder andere in samenwerking met UPS.

Probleem is alleen dat de drones niet zomaar overal kunnen landen. Dat betekent dat Matternet niet alleen veel tijd steekt in de ontwikkeling van de pakketbezorgende drones zelf, maar ook in ondersteunende infrastructuur, zoals geautomatiseerde drone docking stations waar de delivery drones kunnen landen om een pakketje af te geven en voorzien te worden van een nieuwe accu.

Sciencefiction

Matternets nieuwste ontwerp voor een drone docking station zou niet misstaan in een sciencefictionfilm. De organisch gevormde zuil heeft een hoogte van drie meter, zodat de drones veilig buiten het bereik van eventuele omstanders kunnen landen. De slanke zuil herbergt een luik dat alleen door geautoriseerde personen geopend kan worden, om een lading te plaatsen of op te halen.

Bij het naderen van de drone opent de bovenzijde van de zuil zich als ware het een tulp. Daarna daalt de drone af naar het landingsplatform. Eenmaal geland wordt het pakket vanuit de drone naar het ophaalpunt gebracht. De drone wordt automatisch voorzien van een opgeladen accu, waarna het toestel zijn reis kan vervolgen, naar een andere pick-up of drop-off locatie.

In het geval dat er een drone aankomt terwijl het docking station nog bezet is, dan zal de aankomende drone een donutvormig traject gaan afleggen boven de afleverlocatie. Dit gebeurt net zolang tot de kust vrij is en de landing ingezet kan worden. Via het centrale Matternet Cloud Platform worden de rondvliegende drones en de docking stations gemonitord.

Proefdraaien

Het plan is om een eerste versie van de Matternet Station in het tweede kwartaal van dit jaar te installeren bij één van de ziekenhuizen die al aangesloten zijn op het drone delivery-netwerk van Matternet. Als blijkt dat het prototype in de praktijk goed functioneert wil Matternet de docking stations verder gaan uitrollen.

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier