Onderzoek

Twentse studenten gaan wilde zwijnen spotten met drones

Is het mogelijk om in het wild levende zwijnen te spotten met behulp van drones? Een groep studenten van de Universiteit Twente gaat uitzoeken of dat mogelijk is. Opdrachtgever is de Provincie Overijssel. Het doel is om een effectieve manier te vinden om dieren in het wild te monitoren. Het project wordt inhoudelijk ondersteund door Space53.

Monitoring

Vier studenten van verschillende opleidingen nemen zes weken de tijd om uit te zoeken of het mogelijk is om everzwijnen middels dronebeelden te detecteren. Het onderzoek komt voort uit een langdurige samenwerking tussen provincie en UT, legt Maya van den Berg uit, projectmanager bij DesignLab die het project begeleidt in samenwerking met Provincie Overijssel en Space53.

Waarom specifiek zoeken naar zwijnen? “Ze zijn moeilijk te herkennen, maar we weten dat hun populatie toeneemt”, aldus Van den Berg. “Ze zijn een van de grootste dieren die we in de regio hebben. Ze beschadigen gewassen, wat voor boeren problemen veroorzaakt. We weten dat de dieren alleen ’s nachts actief zijn en veel bewegen, maar we willen hun gedrag beter begrijpen. Dit project dient ook als casestudy. Als we zwijnen kunnen detecteren, zouden drones in het algemeen een betere monitoring van dieren in het wild kunnen bieden.”

Het studententeam telt leden uit verschillende disciplines, waaronder ruimtelijke techniek, creatieve technologie en informatica. De studenten zijn verantwoordelijk voor het verzamelen en analyseren van gegevens, terwijl Space53 de drones zal leveren en besturen. Verder is Space53 verantwoordelijk voor de aanvraag van de benodigde ontheffing voor het in het donker vliegen boven een Natura 2000-gebied.

Veel onzekerheden

Er zijn echter nog veel onzekerheden. “Het is nog niet zeker of we zwijnen kunnen zien op de dronebeelden”, zegt Van den Berg. “Hoe kunnen we ze het beste onderscheiden van andere dieren? En kunnen we ze automatisch detecteren? Het is nu allemaal aan de studenten.”

De resultaten van het project worden in maart gepresenteerd.

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier