Spaans leger zet landbouwdrones in om steden te desinfecteren

Spanje is één van de Europese landen die het zwaarst worden getroffen door het coronavirus. In de strijd tegen COVID-19 neemt het leger daarom onorthodoxe maatregelen. Zo worden er nu naar Chinees voorbeeld zelfs landbouwdrones ingezet om steden te desinfecteren. Daarmee is Spanje het eerste Europese land dat op deze manier gebruik maakt van drones.

Nood breekt wet

Een paar weken geleden zagen we in China voor het eerst beelden van landbouwdrones die desinfecterende vloeistoffen verspreidden boven bewoonde gebieden. Het voordeel is dat de drones in korte tijd relatief grote oppervlakken kunnen behandelen, zonder gehinderd te worden door gebouwen en obstakels op de grond zoals het geval is bij traditionele ontsmettingsmethoden.

Nu dat het centrum van de coronapandemie zich verplaatst heeft van China naar Europa en de VS zien we dat dronetoepassingen die tot voor kort ondenkbaar waren in onze regionen ineens wel mogelijk worden. Zo heeft Spanje de twijfelachtige eer om als eerste Europese land landbouwdrones boven bebouwd gebied in te zetten, iets wat normaal gesproken wettelijk gezien onmogelijk is.

Twee typen landbouwdrone

Afgelopen dagen heeft het Spaanse leger met twee typen landbouwdrone gevlogen: de Agras MG-1 van DJI en de DroneHexa XL van de in Spanje gevestigde fabrikant DroneTools. In beide gevallen werden de drones gebruikt om buitengebieden te ontsmetten en om grote objecten zoals trucks te desinfecteren. Beide drones zijn voorzien van een vloeistoftank van 10 liter en een sproei-installatie die op afstand bediend kan worden.

Inmiddels wordt ook in het Verenigd Koninkrijk overwogen om landbouwdrones in te gaan zetten om steden te desinfecteren. Volgens een Britse universiteit zouden de landbouwdrones van het Chinese bedrijf XAG zich hier het beste voor lenen, meldt de South China Morning Post.

De Agras M1 van DJI

Stroomversnelling

Het lijkt er hoe dan ook op dat de coronacrisis het gebruik van drones in de openbare leefomgeving in een stroomversnelling brengt. Zo zagen we afgelopen weken hoe speakerdrones worden gebruikt om mensen toe te spreken. Ook zijn er voorbeelden waarbij drones werden gebruikt om boodschappen en medicijnen af te leveren bij mensen in isolatie. En daar blijft het niet bij: mogelijk kunnen drones ook een rol spelen bij het identificeren van coronagevallen, middels AI en computer vision.

(bron foto’s: handout)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier