Deze ‘pandemiedrone’ kan op afstand coronasymptonen opmerken

Eén ding is inmiddels wel duidelijk: de coronacrisis zorgt voor een ongekende versnelling wat betreft mogelijke toepassingen van drones. Afgelopen weken zagen we hoe speakerdrones worden ingezet voor crowd control, hoe landbouwdrones gebruikt worden om hele dorpen te desinfecteren en nu is er ook een ‘pandemiedrone’ die op afstand hoestende mensen of mensen met een verhoogde lichaamstemperatuur kan detecteren.

Symptomen herkennen middels AI

De pandemiedrone is een initiatief van de Amerikaanse dronefabrikant Draganfly. In samenwerking met de University of South Australia heeft het bedrijf AI-technologie geïntegreerd die de drone in staat stelt om op afstand mensen te detecteren die mogelijk symptomen vertonen van een besmetting met het coronavirus.

De technologie werkt op basis van beeldanalyse. Door op afstand subtiele veranderingen in iemands lichaamshouding te analyseren kunnen naast ademfrequentie en hartslag ook hoest- en niesbewegingen worden gedetecteerd. Een warmtebeeldcamera merkt tegelijkertijd een afwijkende lichaamstemperatuur op. Op die manier is het mogelijk om op afstand mogelijke dragers van het coronavirus te herkennen.

“In de toekomst zullen drones en autonome technologie die detectie uitvoeren een belangrijk onderdeel zijn van het waarborgen van de openbare veiligheid”, aldus Andy Card, directeur van Draganfly en voormalig stafchef van het Witte Huis. “Draganfly is vereerd om aan zo’n belangrijk project te werken, gezien de COVID-19 pandemie waarmee de wereld geconfronteerd wordt.”

Hotspots

Onduidelijk is nog of en wanneer de drones ingezet gaan worden. Maar volgens een woordvoerder van Draganfly worden er inmiddels gesprekken gevoerd met lokale en regionale overheidsinstanties. Het idee is om de drones te laten vliegen nabij locaties waar veel mensen samenkomen, de zogenaamde infectiehotspots.

(via Petapixel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Deze ‘pandemiedrone’ kan op afstand coronasymptonen opmerken

 • 3 april 2020 om 15:21
  Permalink

  Dit gaat voor velen te ver. Er is grote kans dat dit soort dingen ook ná de corona pandemi worden doorgezet, door versneld ingevoerde wetgeving ten koste van privacy. Voor iedereen die nog steeds denkt dat volksgezondheid boven alles (en dus ook boven privacy) gaat, lees dit artikel eens:
  https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75
  Deze toepassing past precies in dit plaatje.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier