Nieuws

LVNL lanceert GoDrone app voor dronebestuurders

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceert vandaag de app GoDrone en webapp godrone.nl. De app is ontwikkeld voor alle dronebestuurders in Nederland en geeft informatie over gebieden waar je veilig met je drone kan vliegen. Hiermee wil LVNL het toenemende gebruik van drones in het luchtruim veiliger maken. De app is er in eerste instantie alleen voor iOS.

App als eerste stap

“Met de GoDrone app en webapp zetten we een grote stap in het veiliger vliegen met drones in het luchtruim, waar ook andere gebruikers zoals vliegtuigen en helikopters gebruik van maken,” zegt Michiel van Dorst, CEO van LVNL. “De lancering van deze app is een eerste stap in het toegankelijk maken van het luchtruim voor drones. Ik kijk uit naar de komende periode waarin we de app zullen uitbreiden, met uiteindelijk als doel luchtverkeersleiding aan dronebestuurders te kunnen geven. Met deze ontwikkeling willen we waarde creëren voor de dronesector en Nederland. Veiligheid blijft hierbij altijd topprioriteit.”

Bij het openen van de app zie je als dronebestuurder je locatie. Op basis hiervan krijg je een overzicht of je in dat gebied mag vliegen met een drone, en zo ja, tot welke hoogte en met welke beperkingen of uitzonderingen. De app biedt een overzicht van verschillende zones in Nederland. Groene zones zijn natuurgebieden, oranje/gele zones zijn gebieden waar je ander laagvliegend verkeer kunt tegenkomen en rode zones zijn gebieden waar het verboden is om met je drone te vliegen, tenzij je hier schriftelijke toestemming van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) voor hebt.

Per gebied wordt informatie gegeven en worden de regels voor dat gebied toegelicht. Daarnaast is in de app obstakelinformatie te vinden (bijvoorbeeld over elektriciteitsmasten), vliegactiviteiten in de lucht (zoals parachutespringen), geplande of gemelde dronevluchten en weersomstandigheden.

De komende jaren blijft LVNL de informatie en de mogelijkheden van de app doorontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid voor dronebestuurders om via de app een mission plan (vliegplan voor drones) in te dienen, voor vliegzones waar dronevliegen beperkt is toegestaan. Uiteindelijk is het doel om luchtverkeersleiding te leveren aan dronebestuurders, via het zogenoemde Unmanned Aircraft System (UAS) Traffic Management (UTM) en de nationale inrichting van het Europese U-space concept. Dit maakt het mogelijk drones in de lucht te begeleiden. Het einddoel is en blijft dat drones en ander vliegverkeer zich veilig in hetzelfde luchtruim kunnen verplaatsen.

Feedback

GoDrone is in samenwerking met het Britse bedrijf Altitude Angel ontwikkeld en is vanaf vandaag gratis te downloaden via de Apple Store en te raadplegen via www.godrone.nl. Heel binnenkort is de app ook te downloaden via de Google Play store. Dit is de eerste versie van de app en LVNL nodigt gebruikers uit via de app feedback te geven. De regels voor het vliegen met een drone kun je vinden op de website van de Rijksoverheid en ILT.

GoDrone voor iOS

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “LVNL lanceert GoDrone app voor dronebestuurders

 • Henri Smeets

  Mooi initiatief van betrouwbare bron.

  Momenteel laden de gegevens wel erg traag, soms verschijnt er helemaal geen info boven de kaart en dan ineens een heleboel lagen. Bij inzoomen lijken er ook ineens laadpaal locaties aangegeven te worden die bij uitzoomen weer veranderen in een grijze wolk. Ook het plaatsen van de pin/speld op een andere plek dan de eigen GPS is me nog niet gelukt.

  Hoop dat dit de opstartfase is waar e.e.a. nog gefinetuned moet worden.

  Succes!

  Beantwoorden
 • Wat een rommelkaart, jammer! Slecht leesbaar door verschillende lagen met dezelfde kleur. Ook niet alle lagen zijn uit te zetten. Waar zijn de oranje zones gebleven, nu lijkt het alsof alles pertinent verboden is, terwijl dat niet zo is.
  Tenslotte, rondom Amersfoort zie ik extra zones die niet op de kadasterkaart staan.

  De kaartviewer van Aeret is dan een stuk duidelijker!

  Beantwoorden
 • Bo de Visser

  Even gekeken maar wordt er niet warm van. Totaal onduidelijke app. Jammer.

  Beantwoorden
 • Kaart via godrone.nl bekeken, maar weer veel onduidelijkheden. Neem het gebied rond vliegveld Twente, mag je hier nu wel of niet vliegen. Een deel is natuurlijk verboden, maar het grotere gedeelte wordt aangemerkt als hoog risico en het gebruik van je drone kan gevaarlijk of verboden zijn, maar is dus niet verboden. Geef gewoon aan wel of niet, of verwijs naar een link wanneer wel of niet iets mag.

  Beantwoorden
  • Eerst was inderdaad een ronde cirkel vlak om het vliegveld rood. Nu een extra groot gebied ook. Dit was oranje

   Beantwoorden
 • Waardeloze informatie, niets concreets, algemene waarschuwingen met als oplossing ,zoek het zelf maar uit, zet er dan een link bij naar de AIP of naar de site van Aeret.nl. Kun je nog beter de ICAO luchtvaartkaart of de dronekaart van het kadaster gebruiken.

  Beantwoorden
 • Minstens 5 % van de bevolking is kleurenblind. En dat zijn m.n. mannen. Ik snap niet dat zo’n app niet even qua kleurstelling voor deze doelgroep gecheckt wordt en/of dat kleurkeuzes in kaart door de gebruiker instelbaar zijn.
  Ik ben toevallig kleurenblind en met die pasteltinten die ze nu kiezen is de app een grote kleuren vlek en dan verschillende gebieden niet onderscheiden.
  Daarnaast vindt ik het jammer dat er niks vermeld is over dataverkeer dat de app gebruikt. Mijn indruk is overigens dat de App zonder je beltegoed te verbruiken prima werkt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier