Opmerkelijk

Politie New York onderzoekt mysterieuze drone die opriep tot social distancing

Niet alleen de politie van New York City blijkt te beschikken over drones met speakers waarmee mensen toegesproken kunnen worden. Boven een stadspark in Manhatten vloog afgelopen een speakerdrone die opriep tot social distancing. De drone werd echter helemaal niet door de autoriteiten bestuurd. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA en de NYPD onderzoeken de zaak.

Inzet van speakerdrones

In de afgelopen weken zagen we in meerdere landen dat de politie nu drones voorzien van speakers gebruikt om op afstand mensen op te roepen meer afstand van elkaar te houden, in verband met het coronavirus. Ook in Nederland worden dergelijke speakerdrones nu op deze manier ingezet: afgelopen weekend boven het strand van Scheveningen, boven een Haagse markt en in Heerlen bij een woonboulevard.

Maar zoals Dronewatch vorige week al voorspelde kon je erop wachten dat ook grappenmakers met dergelijke drones zouden gaan rondvliegen om mensen toe te spreken. Op afstand kun je immers niet zien door wie de drone bestuurd wordt, bovendien zijn speakerdrones zoals de Mavic 2 Enterprise gewoon in de winkel te koop. Afgezien daarvan monteert een handige knutselaar zo een megafoon op een drone.

‘Volunteer drone task force’

Sneller dan gedacht komt onze voorspelling uit. Boven een park in het stadsdeel Manhatten vloog afgelopen weekend een drone die de volgende boodschap liet horen:

“This is the Anti-COVID-19 volunteer drone task force. Please maintain a social distance of at least six feet. Again, please maintain social distancing.”

 

Onderzoek

Het punt is echter dat de ‘volunteer drone task force’ helemaal niet bekend is bij de autoriteiten, meldt de Amerikaanse krant The Hill. Ook de politie van New York City weet van niets. De FAA onderstreept verder dat het helemaal niet is toegestaan om met een drone in NYC te vliegen.

Inmiddels heeft de FAA aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de illegale dronevlucht. Maar webmagazine DroneXL meldt dat de verantwoordelijke dronepiloot zichzelf al bekend heeft gemaakt: YouTuber droneXfactor zette kort na het voorval namelijk onderstaande video online, waarin te zien is hoe hij via zijn drone mensen toespreekt.

Nieuwe vraagtekens

Het voorval roept nieuwe vraagtekens op bij de ogenschijnlijk nogal overhaaste inzet van politiedrones met speakers ten behoeve van toezicht en crowd control. Niet alleen leidt het gebruik van drones voor dit doel tot nieuwe privacyvraagstukken, ook is het op zijn minst problematisch te noemen dat je als burger niet kunt verifiëren of een speakerdrone daadwerkelijk door handhavers bestuurd wordt.

Daarnaast kun je je afvragen of het sociaal wenselijk is dat handhavers het directe contact met burgers verliezen door de inzet van dit soort technologische hulpmiddelen. Nog afgezien van het kostenaspect dat het legaal vliegen met drones in de bebouwde omgeving met zich meebrengt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Politie New York onderzoekt mysterieuze drone die opriep tot social distancing

  • Speakers voor verschillende typen drones zijn gewoon to koop bij de grootste webshop!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier