Drones blussen flatbrand binnen het kwartier tijdens demonstratie
In de toekomst zullen drones niet alleen ingezet worden om branden te monitoren, ze zullen ook een actieve rol spelen tijdens de brandbestrijding. In China is het al bijna zo ver: daar liet een dronefabrikant tijdens een demonstratie zien hoe brandblussende drones binnen een mum van tijd een flatbrand onder controle kregen.
Onmisbare tool
Dat drones een niet meer weg te denken gereedschap zijn in het arsenaal van een modern brandweerkorps behoeft waarschijnlijk weinig uitleg. Voorzien van warmtebeeldcamera’s kunnen drones inzichtelijk maken waar zich een brandhaard bevindt, ‘snuffeldrones’ kunnen waarschuwen voor giftige gassen in de rook, en boldrones kunnen op plekken komen waar het te gevaarlijk is voor brandweerlieden.
Maar daar blijft het niet bij. In de toekomst kunnen drones ook een rol gaan spelen als het gaat om het daadwerkelijk bestrijden van een brand. Bijvoorbeeld door via een aanvoerslang vanaf de grond water te blussen. Ook hier geldt weer dat drones in het voordeel zijn als het gaat om het bereiken van moeilijk toegankelijke plekken, zoals in het geval van een hoog gebouw.
Demonstratie met blusdrones
Tijdens een demonstratie in de Chinese stad Chongqing liet een dronefabrikant onlangs zien waartoe speciaal ontwikkelde blusdrones momenteel al in staat zijn. Met behulp van een zestal uit de kluiten gewassen multirotors werd een gesimuleerde flatbrand in een mum van tijd geblust, nog binnen de 20 minuten vliegtijd van de batterijaangedreven drones.
Volgens een woordvoerder van Guofei General Aviation Equipment Manufacturing kunnen de drones een payload van 25 kg binnen 10 seconden naar een hoogte van 100 meter brengen. Het bedrijf wil de blusdrones nog deze zomer op de markt gaan brengen.
Een belangrijke aantekening is dat de brandsimulatie het exterieur van een flat betrof, het ging hierbij dus niet om een lastiger te bereiken binnenbrand. Maar zelfs in dergelijke gevallen is het denkbaar dat blusdrones een rol kunnen spelen: er wordt al geëxperimenteerd met drones die eerst een klein explosief afschieten op een raam om vervolgens bluspoeder naar binnen te spuiten.
Grenfell Tower
Daar komt bij dat alleen al het snel en effectief kunnen blussen van een façadebrand wel degelijk praktische toepasbaarheid heeft. We hoeven wat dat betreft maar terug te denken aan het drama met de brand in de Grenfell Tower in London, in 2017. Na die brand werden drones ingezet om de schade op te nemen: hopelijk dat in de toekomst drones ook mensenlevens kunnen redden door al tijdens de brand een nuttige rol te vervullen.
(via Daily Mail)