Review

Autel Robotics EVO 2 review: ’s werelds eerste portable drone met verwisselbare 8K camera

Een vliegtijd van meer dan een half uur, een camera met 8K resolutie die nog verwisselbaar is ook, een compact ontwerp en ook nog eens 360º obstakeldetectie. Qua specificaties maakt de EVO 2 van Autel Robotics ons meer dan nieuwsgierig. Maar hoe presteert deze drone in de praktijk? Dat zoeken we in deze review voor je uit!

Met dank aan Skytools voor het beschikbaar stellen van dit testexemplaar

EVO 2

De kans is groot dat de naam Autel Robotics geen belletje bij je doet rinkelen. Dat is op zich niet zo vreemd: alhoewel het merk al enige tijd aan de weg timmert, zijn de drones die het bedrijf maakt nog niet officieel verkrijgbaar in de Europese Unie. Dat geldt ook voor de EVO 2, die begin januari 2020 tijdens de Consumer Electronics Show werd geïntroduceerd.

De EVO 2 is de opvolger van de EVO, die begin 2018 op de markt kwam. Qua specificaties kwam de eerste EVO dicht in de buurt van de Mavic Pro die DJI kort daarvoor had gelanceerd. Helaas hebben we de EVO 1 nooit kunnen reviewen. Op zich logisch, want deze drone is nooit in Europa op de markt gebracht. Dat geldt vooralsnog ook voor de EVO 2.

Maar ook al is de EVO 2 (nog) niet te koop in Nederland, we waren toch wel erg benieuwd naar deze drone. Zeg nu zelf: het is de eerste drone met een 8K camera, bovendien heb je de optie om zelf de gimbal/camera-module te verwisselen en er een 6K camera met 1” sensor of een gecombineerde 8K RGB + 640×512 pixels IR camera voor in de plaats te zetten. En dat alles in een handzaam formaat.

Via Skytools konden we een geïmporteerd exemplaar aan de tand voelen. Deze versie is nog niet afgestemd op gebruik in Europa en beschikt niet over een CE keurmerk. Laat staan dat de drone is voorbereid op de aankomende Europese regelgeving met bijbehorende Cx CE labels. Maar wie weet komt daar verandering in. Qua maximaal toegestaan zendvermogen zou de drone overigens wel voldoen aan de Europese eisen.

De EVO 2 en de meegeleverde controller

Eerste indruk

Bij het openmaken van de doos is de feloranje kleur van de EVO 2 het eerste wat opvalt. Autel Robotics kiest er in navolging van Yuneec voor om afscheid te nemen van zakelijk grijs. De drone is een stuk forser dan de Mavic 2 van DJI. Dat komt door de fors bemeten batterij die de drone aandrijft.

De EVO 2 wordt van stroom voorzien door een fors uitgevallen accu

De EVO 2 is degelijk afgewerkt en is gemaakt van slagvast plastic. De uitklapbare armen hebben geen merkbare speling en er is nergens interne bedrading zichtbaar. Aan alle kanten vinden we kleine camera’s ten behoeve van obstakeldetectie. Het gewicht bedraagt net geen 1,2 kg. Al met al maakt het toestel een solide indruk.

De EVO 2 is wat groter dan de Mavic 2 van DJI

Opvallend is dat de EVO 2 rijkelijk voorzien is van sensoren. Aan de voor-, onder-, boven- en achterzijde en aan de twee zijkanten vinden we stereoscopische camera’s. Daarmee kan de drone in alle vliegrichtingen obstakels detecteren. Aan de onderzijde vinden we ook nog ultrasoonsensoren voor de hoogtebepaling op lage vlieghoogten en sensoren voor het vision positioning-systeem.

De EVO 2 beschikt in totaal over 12 sensoren tbv de obstakeldetectie

Ten behoeve van de navigatie is de EVO 2 voorzien van GPS en GLONASS ontvangers. Bij indoor gebruik of op lage hoogte komt daar visuele locatiebepaling bij, middels de naar beneden gerichte optische sensoren.

Controller

De meegeleverde controller beschikt over een klein kleurenscherm. Alhoewel het mogelijk is om hier het camerabeeld op weer te geven, zul je het beeld normaal gesproken bekijken via je smartphone die je in de houder bovenop de controller bevestigt. Het ingebouwde scherm fungeert dan als informatiedisplay.

De controller van de EVO 2

Naast de 2 sticks vinden we knoppen voor opstijgen/landen, een powerbutton, een pauzeknop (waarmee je een automatisch vliegprogramma kunt onderbreken) en een return to home-button. Aan de achterzijde vinden we knoppen voor het starten van een video-opname en het maken van een foto, twee draaiwieltjes en twee instelbare functietoetsen. Handig zijn de uitklapbare handvatten aan de onderzijde, waarmee je de remote stevig in de hand kunt houden.

Bedieningsknoppen op de achterzijde van de controller

Het bereik van de controller zou in FCC modus maar liefst 9 km bedragen, in ideale omstandigheden. Let wel: de drone schakelt in Europa over op een lager zendvermogen en krijgt daarmee een kleiner maximaal bereik. Maar buiten het zicht vliegen is sowieso niet aan de orde in Nederland.

Het kleurendisplay op de controller kan ook het live camerabeeld weergeven

Verwisselbare 8K camera

De EVO 2 biedt een bijzondere feature: het is namelijk mogelijk om zelf de camera te verwisselen, door een paar schroefjes los te draaien. De uitvoering die wij onder de loep nemen is voorzien van een 8K camera, op basis van een 1/2″ Sony IMX586 CMOS sensor, die ook in een aantal high-end smartphones wordt toegepast.

De cameramodule kan door de gebruiker verwisseld worden

De cameramodule kan verwisseld worden voor een 6K camera met 1” Sony IMX383 sensor en regelbaar diafragma of een gecombineerde RGB/IR-camera (FLIR Boson 640×512 pixels + Sony 8K IMX586), ten behoeve van thermische inspecties of search&rescue toepassingen. De EVO 2 is de eerste portable drone van dit formaat die deze mogelijkheid biedt.

Desgewenst is de drone ook kant en klaar met één van de andere cameramodules te koop. De basisuitvoering van de EVO 2 beschikt over de 8K camera. De EVO 2 Pro is de versie met de 6K 1” camera, en de EVO 2 Dual is de versie met gecombineerde FLIR/RGB sensor.

De 3 verschillende uitvoeringen van de EVO 2

Een resolutie van 8K is nogal wat. We hebben het hier over ruim 33 miljoen pixels (7680 × 4320), die de drone met 25 frames per seconde weet weg te schrijven. Het voordeel van 8K is dat je stills met een hoge resolutie uit een video kunt halen, of digitaal kunt zoomen zonder aan resolutie in te boeten als je eindproduct een 4K of HD video is.

Bovendien biedt de camera de mogelijkheid om HDR opnamen te maken, voor extra dynamisch bereik (dat kan tot 4K resolutie). In de fotomodus biedt de camera een resolutie van maar liefst 48 megapixels. Het diafragma heeft een vaste opening van F/1.8. De brandpuntsafstand is 26 mm equivalent.

De 8K camera van dichtbij

Autel Explorer app

Om toegang te krijgen tot alle features van de drone is het de bedoeling dat je de Autel Explorer app (beschikbaar voor iOS en Android) installeert op je telefoon. Alhoewel het mogelijk is om in de app een account aan te maken is dat niet verplicht om met de drone te kunnen vliegen.

Het startscherm van de app biedt twee opties: Camera of Mission. Via de eerste optie kun je de drone handmatig bedienen, middels de tweede optie krijg je de mogelijkheid om een automatische vlucht uit te voeren ten behoeve van een mappingvlucht of het vliegen van een waypoint missie.

Het startscherm van de app

De indeling van het scherm in de Camera mode doet vertrouwd aan. Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door de live camera view. Bovenin zie je de resterende vliegtijd, de hoogte, afstand en snelheid. Via de bovenste menubalk wissel je van vliegmodus en krijg je toegang tot de instellingen, via de knoppen rechts in beeld bedien je de camera, en via het menu onderin krijgt je toegang tot de camerasettings.

De Camera modus van de app doet vertrouwd aan

Als je kiest voor de Mission modus krijg je een scherm met drie opties: Waypoint Mission, Rectangular Mission en Polygon Mission. Elke keuze leidt je naar een kaartweergave waarop de de geselecteerde missie offline kunt voorbereiden. De missie-editor werkt redelijk vanzelfsprekend en binnen een handomdraai heb je een vliegprogramma voorbereid. Ideaal voor wie deze drone wil gebruiken om 2D kaarten of 3D modellen van de omgeving te maken. Daarover later meer.

Een mappingvlucht voorbereiden middels de polygon mission functie

Vliegmodi en instelmogelijkheden

In de Camera modus vlieg je normaal gesproken in de Manual Flight-stand. Daarnaast heb je de keuze uit drie modi waarin de drone automatisch een onderwerp volgt: Dynamic Track, Tripod Track en Parallel Track. In de Viewpoint modus kun je de drone op een onderwerp laten afvliegen door er simpelweg op te tikken. Met Orbit kun je de drone rondom een object laten cirkelen. Middels Gesture Control kun je de drone met handbewegingen aansturen. Precision Flight biedt je de mogelijkheid om de drone langzamer maar preciezer te besturen, en Dual Stability tenslotte zorgt voor enige vertraging in het uitvoeren van stickcommando’s om zodoende wat meer vloeiende beelden te verkrijgen.

Je kunt kiezen uit heel wat vliegmodi

Via het instellingenmenu kun je heel wat parameters aanpassen. Zo kun je de maximale vlieghoogte en -afstand instellen, de return to home (RTH)-hoogte aanpassen, een soort sportstand selecteren (die bij Autel ‘Ludicrous Mode’ heet), een snelheidslimiet instellen, de obstakeldetectie in- en uitschakelen, de gimbalsnelheid aanpassen, kiezen uit een FPV of Stabilized gimbalmodus en informatie verkrijgen over de firmware, batterijtoestand en kwaliteit van de beeldverbinding.

In de Viewpoint modus vliegt de drone automatisch naar het punt dat je aantikt

Opvallend is de keuze van Autel Robotics om geen locatiegebaseerd geofencingsysteem in te bouwen. Je zult als dronepiloot dus zelf in de gaten moeten houden of je wel mag vliegen op de locatie waar je je bevindt. Wat ons betreft is dat hoe het zou moeten zijn, alhoewel het geen kwaad kan dat beginnende (of onwetende) dronevliegers een beetje tegen zichzelf worden beschermd. Wel is het mogelijk om de maximale vliegafstand en -hoogte in te stellen.

Het instellingenmenu van de EVO 2: geen geofencing, wel de mogelijkheid om een maximale hoogte en afstand in te stellen

Camerasettings

Het menu waarin je de camerasettings kunt aanpassen is voor een deel afhankelijk van de gemonteerde gimbal. Algemeen zijn de settings voor grid, focus assistent, histogram, waarschuwing voor overbelichting, video codec (H.264 of H.265) en opslaglocatie (intern 8 GB geheugen of micro SD kaart). Ook heb je de optie Defog, waarmee je heiigheid kunt onderdrukken.

Het verschil tussen HD, 4K en 8K resolutie

Het cameraspecifieke instellingenmenu biedt toegang tot opties zoals sluitertijd, diafragmawaarde (dit alleen in het geval van de EVO 2 Pro 6K), witbalans, ISO-waarde, belichtingscompensatie, (film)resolutie, digitale zoomfactor, kleurstijl en belichtingsmodus (auto, manual, shutter priority, aperture priority). In het geval van de EVO 2 Dual met warmtebeeldcamera komt daar de mogelijkheid bij om van kleurenpalet te wisselen.

Bij het maken van video-opnamen kun je de optie HDR selecteren (dat kan tot 4K resolutie). HDR staat voor high dynamic range. Hiermee wordt iedere opname meerdere keren belicht met uiteenlopende belichtingsinstellingen, om zodoende bij contrastrijke situaties onder- en overbelichting te voorkomen. In 8K resolutie is de maximale framerate 25 fps. Dat gaat in het geval van 4K omhoog naar 50/60 fps.

Dankzij de HDR optie kan de camera beter omgaan met grote contrastverschillen

In de fotomodus kun je kiezen uit single exposure, burst mode (3 of 5 foto’s kort na elkaar), timelapse (interval instelbaar tussen de 2 en 60 sec), AEB (bracketing op basis van 3 of 5 foto’s) en hyperlight, waarbij een aantal opnamen worden gecombineerd om de hoeveelheid ruis te verminderen bij donkere omstandigheden.

Opties om automatisch panoramafoto’s of zelfs 360º foto’s te maken ontbreken. Ook biedt de EVO 2 geen tools om even snel een geinige dronie te maken voor op social media. Mede daaruit valt af te leiden dat Autel Robotics zich toch wel op de wat serieuzere gebruiker richt, die niet zoveel behoefte heeft aan dat soort toevoegingen.

Vliegprestaties

Het duurt even voordat de dronebatterij met een capaciteit van 82 Wh is volgeladen (ca. 1,5 uur laadtijd). De controller is via de meegeleverde USB-kabel sneller opgeladen. Na het opstarten hoef je in principe geen kompascalibratie uit te voeren, tenzij de app aangeeft dat je dat moet doen.

De drone maakt opvallend weinig geluid. Voor het oor zelfs minder dan de Mavic 2. De drone laat zich fijn besturen en laat zich niet van de wijs brengen door de wind (zeker 4-5 Bft tijdens de eerste testvlucht). Aanvankelijk blijkt het lastig om heel gecontroleerd handmatig mooie bochten te maken, doordat de drone nogal gevoelig reageert op yaw-bewegingen met de linkerstick. Gelukkig valt die gevoeligheid via de exp-instelling aan te passen.

De EVO 2 is bijzonder geluidsarm

Een andere manier om de besturing nog preciezer te maken is door de Precision Flight modus in te schakelen. In die modus kun je zelf de maximale vlieg- en rotatiesnelheid opgeven, zodat het vlieggedrag helemaal naar wens te finetunen valt.

De vliegtijd is zeer behoorlijk en je haalt makkelijk een klein half uur vliegen op één accu. Zodra de accu leeg begint te raken krijg je een waarschuwing en als je die negeert komt de drone op een gegeven moment vanzelf terug vliegen, om daarna automatisch de landing in te zetten.

De obstakeldetectie werkt inderdaad volledig 360º. Zodra er obstakels in de buurt worden waargenomen krijg je dat middels gekleurde strepen in beeld, met daarbij een indicatie van de afstand. Als het nodig is houdt de drone halt, om een botsing te voorkomen. Maar zoals altijd is ons advies om niet blindelings op deze functie te vertrouwen.

Tijdens een paar testvluchten kwam er af en toe een indicator in beeld: alsof de drone op dat moment in de buurt van een obstakel vloog, terwijl dat zeker niet het geval was. Het is ons niet duidelijk wat hier de oorzaak van is: er was op die momenten geen vogel in de buurt van de drone te zien of iets anders wat dit zou kunnen verklaren. Een mogelijke verklaring is dat invallend zonlicht de sensoren in verwarring bracht.

In de app wordt de afstand tot obstakels rondom gevisualiseerd

Een ander punt van kritiek is dat de EVO 2 in twee verschillende situaties na enige tijd vliegen ineens niet meer reageerde op stickcommando’s, terwijl de beeldverbinding wel gewoon in stand bleef. De drone reageerde in beide gevallen wel op het return to home-commando, zodat het toestel gewoon terugkeerde naar de opstijglocatie. Maar het is geen fijn idee dat je zelf niet in controle bent. Hopelijk is dit een bug die Autel snel oplost.

Tijdens de testvluchten bleef de videoverbinding vrij van storing. We beperkten ons weliswaar tot maximaal een paar honderd meter afstand, maar dat vloeit nu eenmaal voort uit de wettelijke verplichting om de drone te allen tijde in het zicht te houden.

Cameraprestaties: video

De Autel Robotics EVO 2 is de eerste drone die standaard geleverd wordt met een 8K camera. Daar moet bij aangetekend worden dat het gaat om een vrij kleine sensor en zonder mogelijkheid om het diafragma in te stellen. Met deze camera richt Autel waarschijnlijk niet zozeer op filmmakers, maar op gebruikers die de drone willen inzetten voor inspecties of die de mogelijkheid willen hebben om digitaal in te zoomen.

Sowieso moet je je afvragen of 8K videoresolutie op dit moment heel zinvol is. Op onze redelijk actuele MacBook Pro zijn de beelden niet vloeiend af te spelen, laat staan dat de beelden zich in de oorspronkelijke resolutie goed laten monteren (gelukkig bieden proxy bestanden uitkomst). Bovendien zijn er maar weinig schermen die 8K resolutie ondersteunen. De maximale bitrate is 125 Mbps: er wordt dus flink wat compressie toegepast.

Maar het is natuurlijk wel heel gaaf om 8K dronebeelden te kunnen maken. De beelden zijn uiterst detailrijk. De kwaliteit van de optiek en het geringe formaat van de sensor zorgen wel voor een wat beperkt dynamisch bereik en enige vervorming en verlies van scherpte aan de randen van het beeld.

Dankzij de hoge resolutie is het ook mogelijk om al tijdens het filmen tot 8x digitaal in te zoomen. Feitelijk krijg je een beeldvullende uitsnede van de eigenlijke opname te zien. Maar de kleine sensor en de optiek hebben hun beperkingen: schuine lijnen leiden tot moire en kleuren worden wat uitgesmeerd, waardoor de minder contrastrijke delen nogal wollig overkomen.

Bij digitaal zoomen is er sprake van kwaliteitsverlies

Als het gaat om professionele videoproductie kunnen we niet wachten om de EVO 2 Pro uit te proberen. De camera van deze variant is uitgevoerd met een 1” sensor met 6K resolutie, regelbaar diafragma en de mogelijkheid om in 10 bit log te filmen. Op papier geeft de EVO 2 Pro de Mavic 2 Pro wat dat betreft het nakijken.

Cameraprestaties: fotografie

Ook foto’s zijn zeer detailrijk, dankzij de resolutie van 48 megapixels. Beelden kunnen worden weggeschreven in jpg en/of raw formaat. Maar ook hier geldt dat de sensor zijn beperkingen heeft. Zoom in op onderstaande foto (gemaakt in raw, verwerkt in Photoshop) van de Scheveningse Pier om zelf een indruk te vormen.

De Scheveningse Pier in 48 megapixel resolutie (klik voor vergroting)

Voor inspectie of mapping toepassing kan de 48 megapixels camera een uitkomst blijken te zijn. Het grote voordeel van een hoge resolutie is dat de drone hoger kan vliegen om toch dezelfde ground sampling distance te halen. Daardoor hoeven er minder foto’s genomen te worden en is het mogelijk om per vlucht een groter oppervlak in kaart te brengen.

Om de geschiktheid van de EVO 2 voor mapping toepassingen te onderzoeken brachten we een stukje duingebied bij Duindorp in beeld. De vlieghoogte werd ingesteld op 60 meter. Na het verwerken van de beelden door Pix4D bleek de gemiddelde ground sampling distance (GSD) 1,02 cm per pixel te bedragen.

Test met mapping: volgens Pix4D is de GSD 1,02 cm bij een vlieghoogte van 60 m

Conclusie

De EVO 2 van Autel Robotics is wat je noemt een no-nonsense drone. De drone is ontwikkeld voor dronevliegers die weten wat ze doen en zonder al teveel poespas resultaat willen verkrijgen. De drone is gebruiksvriendelijk in gebruik en combineert een lange vliegduur met een lage geluidsproductie. De mogelijkheid om de camera te kunnen verwisselen maakt de EVO 2 een prima keuze voor partijen die hun drone voor uiteenlopende toepassingen willen inzetten.

De 8K filmresolutie en 48 megapixel fotoresolutie zijn wat ons betreft vooral interessant voor inspectiedoeleinden of andere ‘technische’ vormen van beeldregistratie. Met het feit dat de app faciliteiten biedt voor het uitvoeren van mapping vluchten heeft de EVO 2 op dit vlak sowieso al een streepje voor. De beelden bieden gigantisch veel detaillering, maar de sensor en optiek hebben zo hun beperkingen op het gebied van kleurregistratie en lensfouten. Sowieso heeft de hoge resolutie voor creatieve doeleinden nog niet zo heel veel zin, maar dat ligt meer aan het gebrek aan mogelijkheden om 8K content te kunnen afspelen.

Bij ingebruikname van de drone hoef je geen account aan te maken. Ook is er geen sprake van activatiechecks waarvoor je online moet zijn. Het is daardoor prima mogelijk om het systeem geheel offline te gebruiken, dus zonder dat er op de achtergrond gecommuniceerd wordt met een externe server. We kunnen ons voorstellen dat er een groep gebruikers is voor wie dit aspect extra meeweegt.

Een belangrijk kritiekpunt is het fenomeen dat de drone in een aantal gevallen niet meer reageerde op stickcommando’s. Dit is een bug die Autel snel moet op zien te lossen, want je wilt liever niet afhankelijk zijn van de automatische return to home-functie die gelukkig nog wel werkte. We geven Autel het voordeel van de twijfel en nemen deze bug niet mee in het eindoordeel.

Eigenlijk kunnen we pas een volledige conclusie trekken als we ook de EVO 2 Pro en EVO 2 Dual hebben kunnen bekijken. Maar hoe dan ook heeft Autel Robotic ons zeer positief weten te verrassen en we hopen dat het bedrijf snel voet zet op Europese bodem. Eigenlijk is het voor het eerst dat we écht het gevoel hebben een volwaardig alternatief in handen te hebben voor de Mavic 2-lijn van het welbekende drieletterige merk.

Voordelen
Ruim een half uur vliegtijd
Degelijk ontwerp en constructie
Verwisselbare gimbal+camera
Eerste portable drone met 8K camera
Obstakeldetectie rondom
Controller met ingebouwd kleurendisplay
Lage geluidsproductie

Nadelen
Geen geofencing (alhoewel dit voor gevorderden ook een voordeel kan zijn)
Geen geavanceerde foto modi zoals panorama of 360
8K workflow vergt uiterste van computer
Nog niet officieel verkrijgbaar in de EU
Bug zorgt dat drone af en toe niet meer reageert op stickcommando’s

Prijs en beschikbaarheid

De EVO 2 is nog niet officieel te verkrijgen via Europese dealers. Vooralsnog is de drone alleen via de website van Autel Robotics te bestellen. De in deze review besproken versie met 8K camera kost 1.495 dollar. De Pro versie met 6K 1” sensor kost 1.795 dollar. Van de Dual uitvoering met FLIR/RGB camera is geen verkoopprijs bekend.

Dit testexemplaar werd beschikbaar gesteld door Skytools. Alhoewel Skytools de Autel Robotics EVO 2 niet verkoopt, houdt Skytools de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en legde daarom een verzoek bij Dronewatch neer om de werking en inzetbaarheid van deze drone te onderzoeken.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Autel Robotics EVO II 8K
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “Autel Robotics EVO 2 review: ’s werelds eerste portable drone met verwisselbare 8K camera

 • Gaaf ding. Ik heb het niet precies op mijn netvlies, maar gaat zonder geofencing het gewicht boven de kilo geen obstakel vormen voor de nieuwe Europese droneregels vanaf (niet eerder dan) 1 januari 2021?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, aan legacy drones worden geen eisen gesteld. Je zou hiermee tijdelijk in A2 komen. Maar na 1 juli 2022 (of 1 januari 2023 als dit ook opschuift) mag je er dan alleen nog maar mee in A3 vliegen.

   Beantwoorden
 • Hi Wiebe, mooie review. Dit lijkt me een gezonde concurrent voor DJI!
  Ik vroeg me wel af, met oog op inspectie doeleinden, of je hier makkelijk een tablet of ander groter extern beeldscherm kan aansluiten. En wat dan de resolutie en kwaliteit is van de video verbinding via de controller. Kun je daar iets over zeggen?
  Groet, Sep

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ha Sep, de drone is zeker het bekijken waard. De live videoverbinding is 720p HD. Ik weet eigenlijk niet of de Autel Explorer app ook werkt op de iPad of een Android tablet. Sowieso is de houder er niet op berekend (mijn iPhone 8 Plus past er met moeite in), dus daar zou je iets op moeten verzinnen.

   Er is geen aansluiting voor een extern scherm (HDMI) op de controller. Maar op de site van Autel staat wel een product te koop wat mogelijk een oplossing is om toch een HDMI monitor het beeld te laten weergeven, de Live Deck (https://auteldrones.com/pages/livedeck). Ik weet alleen niet of deze ook compatible is met de EVO 2, op het plaatje staat de oorspronkelijke EVO.

   Beantwoorden
 • Hallo wiebe
  Een mooie en goede duidelijke review!
  Ik zoek naar specs voor de dual camera ,het gaat me om de warmte beeld camera met name!
  dit voor inspectie doeleinden lijkt mij een optie in mijn werkgebied.
  zou jij mij daar aan info kunnen helpen?
  de verwisselbare camera optie is ook interessant voor mij.
  mvg arjan

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hi Arjan, de warmtebeeldcamera is een FLIR Boson met een resolutie van 640×512 pixels, maar er komen geen radiometrische jpg bestanden uit.

   Beantwoorden
 • Rob Bruning

  Hallo Wiebe,
  Het is nu16 oktober 2022 en mijn vraag is of de “bug” in de verbinding Controller – Drone, die zo nu en dan plotseling uitvalt, anno nu wel is opgelost?
  Kun je daar iets over zeggen?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Rob, ik kan dat helaas niet uit eigen ervaring bevestigen. Ik weet dat Autel regelmatig firmware-updates beschikbaar stelt. Ik mag hopen dat het probleem dat ik destijds constateerde is opgelost, maar ik heb niet de beschikking over deze toestellen om het te testen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier