Incident

Politiedrone raakt onbestuurbaar en landt kilometer verderop in Den Haag

Een drone waarmee het politiekorps in Den Haag toezicht hield in het Zuiderpark is zaterdag door een nog onbekende oorzaak weggevlogen. Dat meldt regio15.nl. De drone vloog ongeveer een kilometer over de stad en zette daarna de landing in. Buurtbewoners vonden de drone en alarmeerden de politie. Het incident is gemeld en wordt onderzocht.

Fly-away

De drone werd ingezet om vanuit de lucht te bekijken of bezoekers van het Zuiderpark zich aan de afstandseisen in verband met corona hielden. Nadat de politie de controle over de drone boven het Zuiderpark verloor raakte deze al snel uit het zicht. Een zoekactie in het park leverde niets op.

Later bleek dat de drone een afstand van ongeveer een kilometer had afgelegd boven de stad. Het toestel was terecht gekomen op de kruising van de Soestdijksekade met de Hilversumsestraat, vlak tussen een paar fietsen. Omwonenden troffen de drone aan en belden de politie, die de drone daarna kwam ophalen.

Wonder boven wonder raakte de drone niet beschadigd bij de landing. Ook raakte er niemand gewond. De drone in kwestie betreft een Inspire 2 van DJI. Dit toestel heeft een gewicht van 4 kg.

Oorzaak nog onbekend

Wat de oorzaak is van de fly-away is nog niet duidelijk. Normaal gesproken keert een drone van dit type terug naar de opstijglocatie als de verbinding uitvalt. Mogelijk kreeg de drone een GPS storing, waarna het toestel meedreef met de wind. Een andere verklaring is dat de drone geen GPS lock had op het moment van opstijgen. Tot slot is het denkbaar dat de drone in ATTI mode stond, zonder dat de piloot zich daarvan bewust was.

Een woordvoerder van de politie laat ons weten dat de data uit de drone wordt uitgelezen en geanalyseerd. Ook is er melding gedaan bij het Analysebureau luchtvaartvoorvallen (ABL).

Strenge regels

Aan het met een drone boven groepen mensen of gebieden met aaneengesloten bebouwing vliegen zijn normaal gesproken strenge regels verbonden. Daarnaast ligt het Zuiderpark binnen een straal van 3 km van een helihaven. Het droneteam van de politie beschikt over de noodzakelijke ontheffingen om toch op deze locatie te kunnen vliegen.

In verband met corona zijn er de laatste weken veelvuldig drones ingezet om het opvolgen van de afstandseisen te monitoren en middels speakers instructies te geven aan mensen op de grond. Daar werden vanuit het oogpunt van privacy al vraagtekens bij gezet. Mogelijk leidt dit incident tot een nieuwe discussie over de inzet van drones in de openbare ruimte, maar dan vanuit een veiligheidsoogpunt.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier