Incident

Rotterdammer staande gehouden na dronevlucht over lege Efteling

Een 44-jarige man uit Rotterdam is zaterdagmiddag door de politie staande gehouden omdat hij met zijn drone boven de Efteling gevlogen zou hebben. Dat meldt Waalwijk Nieuws. De man hoefde zijn drone niet in te leveren, maar heeft wel het geheugenkaartje met de gemaakte beelden moeten afstaan aan de politie.

Aaneengesloten bebouwing

Afgelopen week publiceerde de Efteling zelf nog een prachtige video waarin het verlaten attractiepark in lentesferen te zien is. Maar het is niet de bedoeling dat iedereen dronebeelden van het park komt maken: volgens het parkmanagement wordt het gebied gezien als aaneengesloten bebouwing en het is zonder ROC vergunning niet toegestaan om er te vliegen.

De beelden die de Rotterdammer met zijn Mavic Mini maakte zullen door de politie worden bekeken om na te gaan of er inderdaad sprake is geweest van een overtreding.

Niet voor het eerst

Het is zeker niet voor het eerst dat dronepiloten op het idee komen om het bekende attractiepark vanuit de lucht in beeld te brengen. Al in 2014 verscheen de eerste dronevideo van de Efteling, toen nog gemaakt met een DJI Phantom met GoPro camera. Ook toen was het parkmanagement ‘not amused’, alhoewel men moest toegeven dat het prachtige beelden waren.

Om ongewenste dronevliegers te kunnen opsporen heeft de Efteling geïnvesteerd in een dronedetectiesysteem, stellen ingewijden tegenover looopings.nl. Dat systeem kon echter niet verhinderen dat er vorige week ook al dronebeelden werden gemaakt van het park, dat in verband met corona tijdelijk gesloten is. Die beelden waren korte tijd te zien op YouTube.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Rotterdammer staande gehouden na dronevlucht over lege Efteling

 • Ik ben benieuwd hoe ze met de nieuwe regelgeving drones gaan weren. Over aaneengesloten bebouwing mag dan onder bepaalde voorwaarden wel gevlogen worden.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat vroeg ik me ook al af! Als het park geopend is dan kan men zich nog beroepen op het verbod op vliegen boven mensenmenigten, maar die vlieger gaat na sluitingstijd niet meer op. Ook is er wel een militaire CTR die het park deels overlapt, maar als je daar buiten blijft dan mag je er gewoon vliegen met een lichte drone. Tenzij het park op een gegeven moment aangemerkt wordt als ‘no drone zone’…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier