Incident

Dronepiloot geëlektrocuteerd bij bergingspoging drone van hoogspanningslijn

In Duitsland is afgelopen weekend een dronepiloot geëlektrocuteerd die probeerde om met een aluminium staaf zijn drone van een hoogspanningskabel af te halen. De drone was per ongeluk verstrikt geraakt in de kabel tijdens een zoekactie naar verscholen wild. De man overleefde het incident dankzij kordaat handelen van toegesnelde hulpdiensten.

Hartstilstand

De dronepiloot in kwestie, een lokale jachtopziener, was bezig om met zijn drone vanuit de lucht verborgen reekalfjes op te sporen. Tijdens de vlucht raakte de man met zijn toestel van het type Yuneec Typhoon H een hoogspanningskabel. De drone bleef daarop hangen in de kabel.

Met een lange aluminium staaf probeerde de man vervolgens om de drone weer naar beneden te krijgen. Daarbij kreeg hij een stevige elektrische schok, die direct tot een hartstilstand leidde. Toegesnelde hulpdiensten startten direct met reanimeren. Op het moment dat een traumheli arriveerde was de man zelfs weer aanspreekbaar.

Volgens de politie mag de dronepiloot van geluk spreken dat hij nog leeft. Inmiddels ligt de man met lichte verwondingen ter observatie in het ziekenhuis.

Belang van VLOS

Het incident onderstreept het belang van het in het zicht houden van een drone tijdens de vluchtuitvoering (visual line of sight, VLOS). Ook kan het geen kwaad om voorafgaand aan een dronevlucht de omgeving te verkennen. Sommige drone apps bieden zelfs de mogelijkheid om te zien waar er in je directe omgeving hoogspanningslijnen lopen.

(bron: Feuerwehr Seeg)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier