Onderzoek

Wetenschappers ontwikkelen multirotor die ook op z’n kant kan vliegen

Een groep onderzoekers verbonden aan de ETH Zurich heeft een multirotor ontwikkeld die de gekste capriolen kan uithalen. Zo kan de drone op z’n kant en zelfs 180º gedraaid vliegen. De omnidirectionele drone is op die manier in staat om in iedere denkbare richting te bewegen en is extreem wendbaar.

Tiltrotor ontwerp

Op het eerste gezicht lijkt het prototype van de tiltrotor omnidirectional MAV op een gewone hexacopter met dubbele propellerparen. Het verschil zit in het feit dat de armen waaraan de motoren zijn bevestigd kunnen roteren ten opzichte van het centrale frame. Op die manier kan de luchtstroom van ieder propellerpaar een andere richting op worden gestuurd.

Samen met een geavanceerde flight controller zorgt die kantelconstructie ervoor dat ervoor dat de drone de gekste posities in kan nemen. Feitelijk kan het toestel tijdens de vlucht in iedere denkbare stand in de driedimensionale ruimte gedraaid worden en toch stabiel hoveren.

Mogelijke toepassingen

De experimentele constructie brengt interessante mogelijkheden met zich mee: zo kan de drone een gereedschap of sensor die aan de onderkant is bevestigd in iedere gewenste hoek draaien en kracht uitoefenen. Dat biedt mogelijkheden op het gebied van onderhoudswerkzaamheden.

Dankzij de wendbaarheid en flexibiliteit is het ook denkbaar dat een drone gebaseerd op dit ontwerp zich uitstekend leent voor operaties in nauwe ruimten. Dat kan van belang zijn bij inspecties van het interieur van industriële installaties, bruggen en gebouwen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier