Pro

Drone ingezet bij bestrijding natuurbrand Herkenbosch

Bij het bestrijden van de grootschalige natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg in Limburg is woensdag de hulp van het droneteam van de brandweer ingeroepen. Met behulp van een drone met een thermische camera werd gericht gezocht naar brandhaarden in het gebied. Op basis daarvan werd de verdere blusstrategie bepaald.

Brandhaarden opsporen

De brand in het natuurgebied ontstond op maandagmiddag. Als gevolg van de aanhoudende droogte en een stevige wind met vliegvuur tot gevolg had de brandweer veel moeite om de brand onder controle te krijgen. Als gevolg van de flinke rookontwikkeling moest zelfs het dorp Herkenbosch worden ontruimd.

Om de brand effectief te kunnen bestrijden werd de hulp ingeroepen van het droneteam van de brandweer. Om sluimerende brandhaarden in het hoogveengebied te kunnen opmerken stuurde het team een drone uit de Matrice-serie van DJI de lucht in. Met de drone werden zowel optische als thermografische opnamen gemaakt.

“In Herkenbosch zijn wij specifiek ingezet om te kijken in het gebied, 200 hectare wat weggebrand was, naar hotspots en dan in overleg met de adviseur Natuurbrand of er een helikopter inzet of een inzet met tankautospuit moest plaatsvinden”, vertelt Robert van den Ende, Coördinator Team Brandonderzoek en zelf dronepiloot.

Samenwerking

Ook de Duitse brandweer was betrokken bij de bluswerkzaamheden. “Dus dit was een mooie samenwerking tussen Nederlandse en Duitse hulpverleningsdiensten”, aldus Van den Ende.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier