Grote firmware-update voor Mavic Mini brengt meer instelmogelijkheden camera

Aan de vooravond van de lancering van ‘grote broer’ Mavic Air 2 heeft DJI een firmware update beschikbaar gesteld voor de Mavic Mini. De update brengt nieuwe instelmogelijkheden voor de camera met zich mee. De gebruiker krijgt hierdoor meer controle over de belichting. Dat is iets wat met name videomakers zal aanspreken.

Vol lof, maar één nadeel

Eerder dit jaar waren we in onze review vol lof over de prestaties van de Mavic Mini. Ondanks z’n geringe omvang en gewicht biedt de drone prima vliegprestaties en kun je er heel aardige videobeelden mee maken, zelfs bij weinig licht.

Als belangrijkste nadeel benoemden we het ontbreken van de mogelijkheid om de camerasettings handmatig in te stellen. Dat is voor beginnende dronefotografen en videomakers niet zo’n probleem, maar om het meeste uit de camera te halen wil je toch graag zelf de sluitertijd, witbalans en ISO-waarde kunnen instellen. Met andere woorden: er ontbrak een manual mode in het cameramenu.

Firmware-update

Dat manco verhelpt DJI met firmwareversie 1.5 voor de Mavic Mini. Naast de mogelijkheid om de sluitertijd, witbalans en ISO-waarde in te stellen zijn er ook verbeteringen doorgevoerd in het vlieggedrag van de drone. Het gaat dus om een grote update die op meerdere vlakken verbetering brengt.

De update betreft niet alleen de drone zelf, maar ook de controller. Verder moet de DJI Fly app bijgewerkt zijn tot v1.0.8, alvorens de update uitgevoerd kan worden. Het updateproces is relatief eenvoudig: zorg dat je verbonden bent met een wifi netwerk en schakel controller en drone in. Via de DJI Fly app wordt de firmware automatisch opgehaald en geïnstalleerd. Het hele proces duurt zo’n tien minuten. Check na de update alle instellingen; het kan zijn dat er dingen zijn teruggezet.

Manual mode

De nieuwe manual mode in het menu van de camera stelt je in staat om de belichting naar eigen inzicht in te stellen. Met name voor het opnemen van videobeelden is dat van belang: je kunt zo voorkomen dat de camera de belichting aanpast tijdens het maken van een shot, wat zelden goed uitpakt.

Natuurlijk ontbreekt de controle over het diafragma, maar daar valt met optionele ND filters nog wel een mouw aan te passen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de sluitertijd wat langer wordt in situaties met veel daglicht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Grote firmware-update voor Mavic Mini brengt meer instelmogelijkheden camera

 • 26 april 2020 om 17:48
  Permalink

  Graag ook vermelden dat alle batterijen een firmware update moeten hebben.
  Vliegen na de laatste firmware update van drone en controller met een niet ge-update batterij geeft instabiliteit en een onrustiger motorgeluid.

  Beantwoorden
 • 30 april 2020 om 22:52
  Permalink

  Het is nog steeds niet mogelijk om de stick mode in Custums naar eigen inzicht te veranderen, voorbeeld:als je de linker stick up en down omdraait veranderd left turn en right turn ook. lijkt me een software fout, maar dat moet toch op te lossen zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier