Kijken: drone filmt Mont Saint-Michel in lockdown

Normaal gesproken is de abdij op Mont Saint-Michel een toeristische trekpleister van jewelste in de Franse provincie Bretagne. Maar als gevolg van de coronacrisis is ook deze bijzondere plek in lockdown. Een uitgelezen moment om prachtige dronebeelden te maken. Een lokaal dronefilmbedrijf pakte de gelegenheid aan en het resultaat mag er zijn.

Magische ervaring

De opnamen voor de video werden begin april gemaakt, met behulp van een DJI Inspire 2. Volgens maker Wanaii films was het een bijzondere ervaring om de beelden te schieten: “Het is een magische ervaring om jezelf twee dagen op de verlaten berg te bevinden, helemaal stil tijdens de lockdown.”

Normaal gesproken is het luchtruim rondom de middeleeuwse abdij aangemerkt als een no-fly zone voor drones. Maar voor het maken van deze beelden werd een uitzondering gemaakt. Het bedrijf verkreeg de benodigde permissies om er met de drone te vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Kijken: drone filmt Mont Saint-Michel in lockdown

 • 28 april 2020 om 14:46
  Permalink

  Hoi,

  Complimenten voor de handige site voor dronevliegers.
  Jullie berichten terecht regelmatig over onverantwoordelijk dronevliegen door amateurs die er met een drone op uitgaan. Tegelijkertijd toont dronewatch.nl soms de meest fantastische dronebeelden. In bewoonde gebieden of bij gebouwen. Zonder erbij te vermelden of dit door een ervaren danwel gecertificeerde dronepiloot is vervaardigd. Staat dit niet in contrast met elkaar? Ik kan me voorstellen dat mensen denken: “Zie je wel, je mag best wel met je drone er op uitgaan….Zojuist ook weer een fantastisch filmpje op de site gezien” Ik zou – als dronewatch.nl – alleen dronevideos op de site plaatsen waar sprake is van verantwoordelijk drone gebruik en de maker erbij te vermelden. Dan is dronewatch.nl consequent bezig. Bij de efteling video bijvoorbeeld stond er ook niet echt bij of deze is gemaakt door een ROC (light) piloot ( trouwens ook een gedeelde verantwoordelijk voor de opdrachtgever) . Just saying…

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   28 april 2020 om 15:05
   Permalink

   Hallo Ruud, dank voor je reactie. Inderdaad proberen we zoveel mogelijk een podium te geven aan video’s die legaal gemaakt zijn. Als de regels voor het vliegen met drones overduidelijk met voeten worden getreden, en als er ook nog eens sprake is van een risico voor de omgeving, dan krijgt een video in principe geen podium. Bij video’s waarbij er boven bebouwing wordt gevlogen probeer ik altijd na te gaan of de maker daartoe gecertificeerd is, of ik ga af op wat de maker er zelf over zegt, zoals in het geval van de Mont Saint-Michel video. In het geval van de Efteling is nog nagevraagd of de beelden inderdaad gemaakt zijn door een ROC (light) operator, maar daar gaf de Efteling verder geen uitsluitsel over – dan is het wat mij betreft verder hun verantwoordelijkheid.

   Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 19:29
  Permalink

  hi Wiebe, Dank voor je reactie. Helder verhaal:-) Lijkt me voor alle lezers op de site weer duidelijk gemaakt. Ik kijk met plezier uit naar de volgende posts op dronewatch.nl !

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier