Video toont verbeterde ActiveTrack 3.0 in actie

Als onderdeel van de geruchtenstroom in de aanloop naar de aanstaande lancering van de DJI Mavic Air 2 is een screen recording video opgedoken waarin naar verluidt te zien is hoe ActiveTrack 3.0 zal gaan werken. Het lijkt erop dat DJI’s nieuwe drone beter dan ooit in staat is zelfstandig achter een onderwerp aan te vliegen.

Onderwerp volgen

ActiveTrack is één van de geavanceerde vliegprogramma’s die DJI in 2016 introduceerde met de Phantom 4. Op basis van beeldherkenning middels stereocamera’s aan de voorzijde van de drone zorgt de functie ervoor dat de drone zelfstandig achter een onderwerp aan kan vliegen, zoals een persoon op een fiets of zelfs een auto die niet al te snel rijdt.

De allereerste versie van ActiveTrack was nog niet zo heel intelligent. Veel meer dan het wat houterig volgen van een bewegend onderwerp op een vlakke ondergrond zat er niet in. De functie werd verbeterd met ActiveTrack 2.0, die haar intrede deed met de Mavic 2. Met ActiveTrack 2.0 kon de drone het onderwerp ook blijven volgen als er zich tussentijds obstakels aandienden. Maar heel vloeiend werkte dat allemaal niet, de drone heeft in veel gevallen moeite om het onderwerp te volgen en mooie vloeiende beelden te maken.

Intussen zat de concurrentie niet stil. De Amerikaanse dronebouwer Skydio legde de lat qua automatisch volgen flink wat hoger met de Skydio 2 drone. Deze is in staat om een onderwerp te volgen langs een complex parcours, zoals een mountainbiker die door het bos rijdt. Skydio gaf DJI letterlijk het nakijken op dit vlak.

ActiveTrack 3.0

Maar mogelijk krijgt de DJI Mavic Air 2 dezelfde mogelijkheden als de Skydio 2, dankzij de allernieuwste versie van ActiveTrack. Een uitgelekte screen recording laat zien hoe de drone zelfstandig achter een fietser op een bospaadje aan vliegt. De drone wijkt daarbij automatisch uit voor takken en houdt de fietser goed in beeld.

Uiteraard zal in de praktijk moeten blijken of ActiveTrack 3.0 echt zo goed werkt als de preview doet geloven. De Mavic Air 2 is namelijk niet aan alle kanten voorzien van visuele sensoren voor obstakeldetectie. Zijwaarts vliegend een onderwerp volgen is er waarschijnlijk niet bij, iets wat de Skydio 2 wel kan.

(bron: OsitalV)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier