Nieuws

Politie Antwerpen investeert in drone jammer en vangnetsysteem

Het politiekorps van Antwerpen gaat investeren in een stoorzender waarmee ingebroken kan worden op de besturing van ongewenste drones. Ook schaft het korps een vangnetsysteem aan, waarmee ongewenste drones in de lucht gevangen kunnen worden. Met de aankoop van de anti-drone maatregelen is een bedrag van 300.000 euro gemoeid. Hiervoor wordt Europees subsidiegeld aangewend.

Project Skyfall

Met de maatregelen wil het Antwerpse politiekorps in de toekomst voorkomen dat drones worden ingezet voor het plegen van aanslagen, spionagedoeleinden of het smokkelen van goederen. Alhoewel er tot nu toe nog geen voorbeelden zijn van zeer risicovol moedwillig misbruik zegt het korps niet te willen wachten op het eerste incident.

De 300.000 euro die gemoeid gaat met de aanschaf van de counter UAS apparatuur wordt gefinancierd vanuit het Europese subsidieproject Skyfall. In totaal is er een miljoen euro beschikbaar gesteld. Aan het project doen naast de landelijke politie van België ook de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Roemeense politie Jandarmeria Romana mee. Het korps van Antwerpen is trekker van het project.

“We zien dat drones ook bij een breed publiek ingeburgerd geraken, en daar zitten uiteraard mensen tussen met minder goede bedoelingen. Drones kunnen gebruikt worden bij terrorisme en aanslagen, maar ook voor misdrijven als het bespieden van buren enzovoort. Met dit proefproject gaan we twee mogelijke technologieën onderzoeken. Het jammen of verstoren van drones en het neerhalen van drones met een net”, vertelde burgemeester van Antwerpen Bart De Wever aan HLN bij de aankondiging van het project.

Drone jammer en vangnetsysteem

De drone jammer betreft een stoorzender die een gerichte bundel radiostraling naar een drone zendt. De ontvanger in de drone kan daardoor geen stuursignalen meer ontvangen van de controller van de drone. Afhankelijk van hoe de drone is ingesteld zal deze blijven hoveren, de landing inzetten of terugkeren naar de opstijglocatie.

Het vangnetsysteem betreft de SkyWall Patrol. Dat is een soort granaat die vanaf de grond afgeschoten wordt in de richting van een drone. In de nabijheid van de drone opent de granaat zich, om vervolgens een vangnet uit te werpen waarmee de ongewenste drone wordt gevangen. Daarna komt de drone aan een parachute naar beneden.

(bron: GvA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier