DJI kondigt Mavic Air 2 aan: 4K 60 fps, HDR video, 8K hyperlapse

Tijdens een voor ons nachtelijk online event heeft DJI de Mavic Air 2 geïntroduceerd. De drone is voorzien van een Sony sensor waarmee je kunt filmen in 4K 60 fps en foto’s maakt met een maximale resolutie van 48 megapixels. Het systeem combineert een laag gewicht met een lange vliegtijd. Er is echter een catch: de Mavic Air 2 heeft nog geen C1 CE label.

Tussen Mavic Mini en Mavic 2

Afgelopen weken lekten er al de nodige specificaties van DJI’s nieuwe drone uit. Duidelijk was dat de opvolger van de Mavic Air uit 2018 het gat tussen de Mavic Mini en de Mavic 2 serie zou gaan opvullen. Ook bleek al snel dat de camera een aardige upgrade zou gaan krijgen.

De Mavic Air 2 biedt bijna alles wat je anno 2020 maar kunt wensen in een compacte drone. In ingeklapte toestand meet de de Mavic Air 2 slechts 180×97×84 mm. De drone biedt een vliegtijd van ruim 30 minuten. De maximale vliegsnelheid ligt met ca. 70 km/uur in Sport Mode een stuk hoger dan de Mavic Mini. Dat zal ook de windbestendigheid ten goede komen.

De drone heeft 8 GB intern geheugen. Middels een microSD kaartje kun je maximaal 256 GB toevoegen. De gimbal is drie-assig mechanisch gestabiliseerd. Het gewicht van de drone is 570 gram. Dat is net boven de 500 gram die van belang is voor de indeling van de drone in de Open categorie: hierover verderop meer.

Camera: 4K 60 fps, HDR video

De Mavic Air 2 is voorzien van een Sony IMX586 sensor. Dit is een 1/2” CMOS sensor die we ook aantreffen in highend smartphones van dit moment. Videobeelden worden weggeschreven in een maximale resolutie van 4K, bij een framerate van 50 of 60 fps: twee zoveel als de Mavic 2 dus. In 1080p HD kan de drone zelfs tot 240 fps filmen. De maximale bitrate is 120 Mbps.

Een belangrijk verschil ten opzichte van de Mavic 2 Pro is dat de Mavic Air 2 geen instelbaar diafragma heeft. Dat betekent dat je alleen kunt spelen met sluitertijd en ISO-waarde om de belichting aan te passen. Bij de Fly More Combo wordt een setje ND-filters meegeleverd, wat het gebrek aan een regelbaar diafragma voor een deel compenseert.

Interessant is de optie om te kunnen filmen met high dynamic range (HDR). Daarbij wordt iedere frame meerdere keren belicht, om zodoende beter met grote contrastverschillen om te gaan. Het resultaat is een gelijkmatiger belichting zonder uitschieters in de schaduwen en highlights.

De video highlights op een rijtje:

• 1/2″ Sony IMX586 sensor;
• Maximale videoresolutie: 4K bij 50/60 frames per seconde;
• Maximale bitrate: 120 Mbps;
• Codec: h.264 en h.265;
• ISO 100-6.400;
• Optie van HDR video (max 30 fps);
• Kleurprofielen: Normal en D-Cinelike;
• Diafragma: fixed f/2.8;
• Hyperlapse in 8K resolutie.

Fotografie

Foto’s maakt de Mavic Air 2 in een maximale resolutie van 12 megapixels. In de ‘high res’ mode worden dat zelfs 48 megapixels. Dat vertaalt zich in opnamen met een resolutie van maar liefst 8.000 x 6.000 pixels. Het is mogelijk om foto’s op te slaan in het RAW formaat. De ultrahoge fotoresolutie wordt ook van stal gehaald bij het maken van hyperlapse opnamen: deze kunnen worden weggeschreven in een resolutie van 8K.

De Mavic Air 2 biedt verschillende fotomodi voor uiteenlopende omstandigheden. Zo kun je kiezen uit de volgende opties:

• HDR Photo, waarbij er 7 opnamen met verschillende belichtingsinstellingen worden gecombineerd tot een foto met beter dynamisch bereik;
• Hyperlight, voor situaties met weinig licht, waarbij eveneens meerdere opnamen gecombineerd worden en ruis actief wordt teruggedrongen;
• SmartPhoto, waarbij de drone de setting herkent (zonsondergang, blauwe lucht, gras, sneeuw, bomen) en de meest optimale kleur- en belichtingsinstellingen kiest;
• HDR Panorama, waarbij de drone automatisch een serie foto’s met HDR instellingen maakt ten behoeve van een panorama of 360º foto;
• Foto’s kunnen worden weggeschreven in .jpg of .dng formaat.

Deze foto werd gemaakt met de Mavic Air 2 (klik voor vergroting)

Obstakeldetectie en APAS 3.0

De Mavic Air 2 beschikt over meerdere sensoren ten behoeve van obstakeldetectie. Niet in alle vliegrichtingen weliswaar: de functie blijft beperkt tot de voor- en achterwaartse vliegrichting. Aan de onderzijde van de drone zijn sensoren voor het Vision Positioning System (VPS) te vinden, hiermee kan de drone op lage hoogte zijn positie bepalen.

Om beginnende dronevliegers te ondersteunen biedt de Mavic Air 2 een nieuwe versie van het Advanced Pilot Assistance System (APAS). Versie 3.0 van dit systeem zorgt ervoor dat je de drone handmatig kunt vliegen, terwijl de sensoren ervoor zorgen dat obstakels worden ontweken.

FocusTrack en QuickShots

De visuele sensoren spelen ook een rol bij FocusTrack. Dat is de nieuwe benaming voor de vliegfuncties Active Track 3.0, Spotlight 2.0 en Point of Interest 3.0. Dankzij deze automatische functies is de Mavic Air 2 beter dan iedere andere DJI drone van dit moment in staat om een onderwerp te volgen en spectaculaire opnamen te maken.

Natuurlijk ontbreken ook de QuickShots niet. Met een druk op de knop voert de drone een kort programma uit met een geinig filmpje als resultaat. Je kunt kiezen uit Dronie, Circle, Helix, Rocket, Boomerang en Asteroid: geen nieuwe QuickShots dus vergeleken met de vorige Mavic Air.

Nieuwe controller

Ten opzichte van de Mavic Mini biedt de Mavic Air 2 een sterk verbeterde controller. Er wordt nu gebruik gemaakt van OcuSync 2.0 voor de beeldoverdracht. Dat betekent een stabielere verbinding en scherper beeld. Het bereik moet een paar kilometer bedragen, maar zoals altijd geldt dat je de drone altijd in het zicht dient te houden.

Je bevestigt je smartphone nu aan de bovenzijde van de controller. Er is geen sprake meer van externe antennes: deze zijn in de controller weggewerkt. Voor het bedienen van de drone installeer je de DJI Fly app, die we al kennen van de Mavic Mini. Via de app krijg je het beeld van de camera in 1080p HD resolutie te zien.

Nog geen AirSense

Opmerkelijk is dat DJI in de introductie met geen woord rept over AirSense, de functie waardoor de drone op basis van ADS-B ‘in’ zou kunnen waarschuwen voor naderend vliegverkeer. Eerder meldde de dronefabrikant dat alle nieuwe drones boven de 250 gram standaard uitgerust zouden worden met deze functie, maar die belofte wordt blijkbaar niet ingelost.

Wat blijkt: AirSense wordt in een later stadium toegevoegd. Maar dan nog is de functie in onze regionen maar van beperkt nut, aangezien (kleine) vliegtuigen en helikopters in de EU nog niet verplicht een ADS-B ‘out’ transponder aan boord hoeven te hebben, zodat de drone ze alsnog niet opmerkt.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals inmiddels gebruikelijk levert DJI de drone in twee uitvoeringen: de Standard Edition zonder verdere extra’s en de Fly More Combo, met twee extra accu’s, een setje reservepropellers en een charging hub. Het verschil in prijs bedraagt 200 euro.

Nieuw is dat DJI ook een setje ND-filters meelevert (ND16, ND64, en ND256) met de Fly More Combo. Dat maakt het gebrek aan een instelbaar diafragma voor een deel goed: middels een ND filter kun je ervoor zorgen dat er minder licht op de sensor valt, waardoor de sluitertijd langer wordt. Met als gevolg dat videobeelden wat vloeiender ogen.

De DJI Mavic Air 2 is per direct te bestellen via de webshop van DJI. De basisuitvoering kost 849 euro, de Fly More Combo komt op 1.049 euro. De drone is niet meteen beschikbaar voor verzending: DJI verwacht bestellingen die nu geplaatst worden eind mei te kunnen gaan uitleveren.

Inhoud van de Fly More Combo

Géén C1 CE label: wat betekent dat in de praktijk?

Een belangrijk feit om te vermelden is dat de Mavic Air 2 nog geen C1 CE label heeft, welke in de toekomst verplicht wordt voor drones tot 900 gram. Gezien het gewicht van de drone (570 gram) zal de Mavic Air 2 na invoering van de Europese droneregelgeving onder de overgangsregeling voor bestaande drones tot 2 kg gaan vallen.

Vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 gelden voor deze drone de regels van Open subcategorie A2, met als extra restrictie dat je minstens 50 meter afstand houdt van niet bij de vlucht betrokken personen. De maximale vlieghoogte is 120 meter en je moet wegblijven bij vliegvelden en andere no-fly zones. Verder moet je voor 1 januari 2021 zowel een online als schriftelijk examen doen en jezelf registeren als dronepiloot. Houd rekening met een kostenpost van een paar honderd euro voor de twee examens.

Op 1 januari 2023 loopt de overgangsregeling af en mag je met de Mavic Air 2 alleen nog vliegen conform de bepalingen van de Open A3 subcategorie. Dat betekent dat je minstens 150 meter afstand moet aanhouden van woon-, industrie-, haven- en recreatiegebieden, en uit de buurt moet blijven van niet-betrokken personen.

In zekere zin lijkt de Mavic Air 2 vanwege het ontbreken van het C1 CE label dus een beperkte houdbaarheidsdatum te hebben. Of dat een onoverkomelijk bezwaar is zul je zelf moeten bedenken. Als je de drone nu koopt kun je er ruim tweeënhalf jaar plezier van beleven en ook na 1 januari 2023 kun je nog vliegen met de drone, zij het met wat beperkingen ten aanzien van de locatie waar je wilt gaan vliegen.

Een woordvoerder van DJI zegt desgevraagd dat de C1 classificatie hopelijk alsnog met terugwerkende kracht van toepassing kan worden gemaakt op de Mavic Air 2, zodra de technische eisen vanuit de EU uitgekristalliseerd zijn. DJI kan hier op dit moment echter geen uitsluitsel over geven. Ons advies is om er niet op te rekenen dat het C1 CE label achteraf toegepast kan worden op reeds verkochte Mavic Air 2 drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “DJI kondigt Mavic Air 2 aan: 4K 60 fps, HDR video, 8K hyperlapse

 • 28 april 2020 om 10:34
  Permalink

  Erg zonde dat er nog geen C1 label beschikbaar is en daarom een no-go voor mij.. dat wordt wachten op de Mavic 3, die er hopelijk wel over beschikt en onder de 900gram weegt. Fingers crossed.

  Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 10:47
  Permalink

  M.b.t. AirSense: Alleen drones die in de USA en Canada verkocht worden bevatten AirSense (de ADS-B ontvanger).

  Wat een gemiste kans DJI! Waarom niet ook de drones in de rest van de wereld uitrusten met AirSense! Het is een techniek die in heel de wereld werkt, en niet alleen in de USA en Canada.

  Wiebe: Misschien het artikel even aanpassen. De drone in de USA aanschaffen heeft dus (een klein) voordeel.

  Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 10:55
  Permalink

  Nog een foutje in het artikel: LiveView via de app is ook beschikbaar in 1080p! in het artikel staat 720p. Dit is dus een verbetering t.o.v. de originele Air en gelijk aan de Mavic 2.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   28 april 2020 om 11:18
   Permalink

   Klopt, je hebt gelijk. Het moet eigenlijk zijn 720p en 1080p HD, conform de officiële specs. Die 720p zal wel een fallback zijn of zo.

   Beantwoorden
   • 28 april 2020 om 11:34
    Permalink

    720p/1080p is dus gelijk aan de Mavic 2, die ook terug kan vallen op 720p.

    Maar er is nog een verschil: de Mavic Air 2 verstuurt dit met h.265 compressie. T.o.v. de h.264 compressie van de Mavic 2 scheelt dit dus ongeveer een factor 2 aan bandbreedte. Ik denk dat hier die 10km verbeterde range vandaan komt (t.o.v. de 8km van de Mavic 2). Technisch dus hetzelfde (Occusync 2.0), maar verhoogde compressie bij versturen beelden.

    Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 11:10
  Permalink

  Nog iets wat niet direct opvalt. In de Fly More Kit zitten bij de Mavic Air 2 nu niet de autolader, propeller bescherming en batterij bank adapter. Iets wat bij de Mavic Mini (ropeller bescherming) en Mavic 2 (autolader en batterij bank adapter) wel het geval is.

  Mocht je dus in deze accessoires geïnteresseerd zijn even opletten. Deze moeten los bijbesteld worden!

  Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 11:56
  Permalink

  Op zich een indrukwekkende drone, maar toch wat kanttekeningen.
  1. Die 48M is geen echte 48M. Zie deze link: https://www.gsmarena.com/quad_bayer_sensors_explained-news-37459.php
  2. Achteraf een EU certificatie verkrijgen lijkt me geen optie omdat dat (spijtig genoeg) op de drone zelf of in het accucompartiment zichtbaar moet zijn… Of ze introduceren later een “Mavic Air 2 EU” 🙂
  Ik ben het met Ties eens: ik wacht op de eerste C1 gecertificeerde DJI drone, hopelijk de Mavic 3. Ik voel er niks voor om nog eens de portemonnee te moeten trekken voor een schriftelijk examen en er zijn forse beperkingen in het gebruik i.v.m. mijn Mavic Air.

  Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 16:55
  Permalink

  Heb de eerste Mavic Pro drone, maar mis soms de sensoren aan de boven-, zij- en achterkant als ik bijvoorbeeld bij bomen vlieg. Hoe zit dat met de Mavic Air 2?
  Ook schijnt de app (DJI Fly) echt anders te zijn t.o.v. de DJI Go 4 app.
  De specs zijn indrukwekkend (camera, vernieuwde controller), maar zonder C1 certificering wacht ik ook graag op de eerste DJI drone mét het juiste Europese keurmerk.

  Beantwoorden
 • 28 april 2020 om 17:50
  Permalink

  Een hele mooie drone qua specs, met veel flinke verbeteringen (vooral stiller, betere camera, betere verbinding, langere vliegtijd), ook al oogt hij net zoals zijn grote en kleine broers wel een stuk lelijker en agressiever dan de originele Mavic Air. En versie 2 drone en controller zijn helaas ook een stuk zwaarder en groter.
  Inderdaad het gebrek aan C1 certificaat is bijzonder vervelend voor de toekomst, niet zozeer vanwege dat examen wat volgens mij niks voorstelt en wat cowboys hopelijk afschrikt, maar wel vanwege de beperkingen. Dat is net zo onhandig als bij de Mavic 2 Pro die 7 gram te zwaar is en een reden om hem niet te kopen. Het is ook raar dat de drone in EU geen ADS-B heeft. Hij heeft hier ook al een kortere range dan een FCC drone door strengere wetgeving, dus in EU straks drievoudig nadeel ten opzichte van Noord Amerika.
  Deze heeft slechts 1 IMU, terwijl de originele er 2 heeft. Ik weet niet of dat minder veilig is.
  NB De combo kit heeft wel een batterij bank adapter, maar geen autolader. Hetzelfde als bij versie 1.
  En nog een wens voor Mavic Air 3: een regenbestendige drone en controller zou helemaal mooi zijn 😉

  Beantwoorden
 • 1 mei 2020 om 18:01
  Permalink

  Ik vind het artikel leuk ,mooie drone . Helaas moeten wij in Nederland weer de hoofdprijs betalen terwijl omliggende landen een online examen aan bieden vooronder de 50 Euro tot nu toe. Tevens de registratie van de persoon. Alles gaat via internet dus 1 x aanmaken en alles rolt er van zelf uit. De bestaande data kan gebruikt worden in de toekomst.
  Als in omliggende landen goedkoper is ga ik daar wel even kijken en in Nederland registeren. Het is een Europese wetgeving dus overal de zelfde of zie ik het verkeerd .

  Mvg Frans

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   1 mei 2020 om 18:58
   Permalink

   Je conclusie is iets te kort door de bocht. Voor de Mavic Air 2 geldt dat je te maken krijgt met de kenniseis voor Open subcategorie A2. Dat omvat een online theorie-examen bestaande uit 40 vragen, gevolgd door een extra schriftelijk af te nemen examen van 30 vragen. Dit geldt voor alle Europese landen. Ik weet niet wat het A2 examen buiten Nederland gaat kosten, maar het zou me verbazen dat het bij de spreekwoordelijke paar tientjes blijft.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier