Drone Talk

Drone Talk met Bart van Maarle (Speeddrones): “Ik richt me op beginnende en gevorderde FPV dronevliegers”

In de rubriek Drone Talk interviewen we mensen die hun werk hebben gemaakt van (het vliegen met) drones. In deze aflevering komt Bart van Maarle aan het woord. Bart is zelf fervent FPV vlieger en runt een webshop voor drone-onderdelen en kant en klare racedrones. Zowel beginnende als gevorderde FPV dronepiloten kunnen bij hem terecht.

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Bart van Maarle. Ik ben oprichter van Speeddrones, een webshop waar mensen op maat gemaakte FPV racedrones kunnen kopen. Ook kunnen mensen bij mij terecht voor losse onderdelen.

Daarnaast bied ik met Speeddrones een 3D printservice aan. Ook verzorg ik reparaties van DJI toestellen. Verder begeleid ik een aantal jongeren met een verstandelijke beperking, door samen met hen drones te bouwen.”

Wanneer ben je met Speeddrones begonnen?

“Een paar jaar geleden runde ik een webshop in gaming artikelen. Maar die liep niet fantastisch. In 2016 kwam ik tijdens het gamingevent CampZone in aanraking met drone racing. Ik was meteen verkocht en al snel ontstond het idee om daar een webshop voor te beginnen. In 2017 ging ik van start met Speeddrones. De webshop heeft een hoge vlucht genomen en ik sta ook steeds vaker met een stand op beurzen en evenementen.”

Op de simulator oefenen met FPV vliegen

Op welke doelgroepen richt je je?

“Ik richt me op beginnende en gevorderde FPV dronevliegers. Beide doelgroepen zijn weer in drie categorieën onder te verdelen: de FPV racers, de FPV freestylers en de mensen die FPV drones gebruiken om videobeelden te maken met zogenaamde CineWhoops. Voor dat laatste is steeds meer belangstelling.

Mijn kracht is dat ik mensen van a tot z kan begeleiden, of ze nu zelf een drone willen bouwen of liever met een kant en klaar gebouwde drone aan de slag willen. Ik kan desgewenst ondersteuning geven bij het bouwen en verzorg ook vlieglessen, hier op kantoor met de simulator of buiten op een modelvliegveld.”

Wat moet ik me bij die 3D printservice voorstellen?

“Ik heb hier meerdere 3D printers staan, in een brandvertragende kast. Die staan 24 uur per dag nieuwe onderdelen te printen. Dat zijn eigen ontwerpen maar ook bijvoorbeeld onderdelen die ik van Shendrones in licentie heb genomen, voor de CineWhoops. Een belangrijk detail is dat ik met TPU plastic print, in plaats van PLA. TPU is flexibeler en dat is voor drones die wel eens ergens tegenaan vliegen van groot belang.”

Onderdelen printen op de 3D printer

Vertel eens over die dagbesteding met die jongeren?

“Mijn vriendin is begeleidster van jongeren met een verstandelijke beperking. Daar zitten jongens bij die het moeilijk doen op een gewone school, maar wel intelligent zijn. Eén zo’n jongen bijvoorbeeld had als droom om zijn eigen drone te bouwen. Vanuit zijn PGB word ik nu ingehuurd om samen met hem die droom te realiseren. Dat is erg leuk om te doen. Een andere jongere leer ik om met een drone te vliegen. Anders zit hij ook maar de hele dag te gamen.”

Hoe sta je tegenover de aankomende EU regelgeving?

“Volgens mij betekenen de Europese droneregels zowel een verbetering als een verslechtering voor de FPV community. Het grote voordeel is dat FPV vliegen eindelijk officieel wordt toegestaan, zo lang er maar een observer bij is. Je moet wel zorgen dat je minstens 150 meter afstand aanhoudt van mensen en bebouwing.

Het grote nadeel is dat er een registratieplicht voor dronevliegers komt, en dat je een examen moet doen. Dat zal toch een grote drempel worden voor mensen die voor de aardigheid een keer met een FPV drone aan de slag willen gaan.”

Hoe wil je dat Speeddrones zich verder gaat ontwikkelen?

“Ik wil in de toekomst een bredere line-up gaan aanbieden. Dus meer verschillende drones, en het aanbod verder professionaliseren. Het uitgangspunt blijft dat ik drones lever op basis van eigen frames en bestaande frames.

Verder wil ik graag evenementen gaan organiseren. Dat wil ik gaan doen in samenwerking met modelvliegclub The Hawks, in Vught. Denk aan drone races waaraan iedereen mee kan doen, ook de beginnende dronepiloten. Dat laatste aspect ontbreekt teveel bij de ‘echte’ drone races in Nederland, vind ik.”

Bij Speeddrones kun je terecht voor ‘ready to fly’ racedrones
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drone Talk met Bart van Maarle (Speeddrones): “Ik richt me op beginnende en gevorderde FPV dronevliegers”

  • Goed artikel en goede winkel. Ik ken Bart sinds ik, nadat ik zijn webshop had gevonden, bij hem langs ben geweest voor advies. Hij heeft me veel geholpen met mijn eigen drone!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier