Parrot ontwikkelt militaire uitvoering van ANAFI drone: 32x zoom en dubbele IR camera

De Franse dronebouwer Parrot heeft in opdracht van het Amerikaanse leger een militaire uitvoering van de ANAFI drone ontwikkeld. De ANAFI UA weegt nog geen 500 gram maar beschikt desondanks over een optische camera met 32x zoom en een dubbele infraroodcamera. De drone is in staat om een persoon tot op honderden meters afstand waar te nemen, zowel overdag als ’s nachts.

Alternatief voor DJI

Directe aanleiding voor de Amerikanen om met het Franse Parrot in zee te gaan is het totaalverbod op het gebruik van drones van DJI door overheidsinstanties en defensieonderdelen. De Amerikanen zijn bang dat de Chinese overheid via de servers waarmee de drones in verbinding staan mee kunnen kijken naar vitale infrastructuur.

Dat de drones van Parrot ‘made in China’ zijn deert de VS blijkbaar niet: het Franse bedrijf won een aanbesteding aangaande de ontwikkeling en levering van een verkenningsdrone voor militair gebruik. De eis was dat de drone klein en lichtgewicht is, weinig geluid produceert en een lange vliegduur heeft, zodat de toestellen gebruikt kunnen worden voor verkenningsdoeleinden en het vergaren van inlichtingen.

ANAFI UA

Dat heeft geleid tot de ANAFI UA, een militaire versie van de ANAFI drone die we begin dit jaar uitgebreid bespraken. De ANAFI UA is net zoals de consumentenversie klein en opvouwbaar, maar biedt een een langere vliegduur en een drietal gestabiliseerde camera’s: een optische camera met 32x zoom en een tweetal warmtebeeldcamera’s.

Het toestel is eenvoudig in gebruik en vergt slechts een halve dag training. Net als de gewone ANAFI is de drone snel vliegklaar te maken, binnen de minuut. De drone kan opgeladen worden via een USB-C kabel en is op te vouwen tot een handzaam pakketje dat in een rugzak past.

Groot zoom- en vliegbereik

Dankzij de zoomcamera en de twee thermische camera’s kan de drone mensen tot op een afstand van 1.000 meter detecteren bij daglicht. Tijdens de nachtelijke uren is het detectiebereik 200 meter. Volgens Parrot is de ANAFI UA daardoor de meest discrete microdrone op de markt ten behoeve van Scouting & Intelligence, Combats Support & Mobility Support.

Dankzij de lange vliegduur heeft de Parrot ANAFI UA een extra groot bereik. Volgens Parrot kan de drone zelfs een afstand van 17 mijl (omgerekend ca. 27 km) afleggen. Wat dat betekent zie je op onderstaand kaartje.

(bron: DroneXL)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier