Achtergrond

Dronepiloten opgelet: historische bommenwerper vliegt op 4 mei laag over Nederland (+update)

Ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking op maandag 4 mei 2020 vliegt een Britse Lancaster van de Royal Air Force laag over grote delen van Nederland. Het toestel vliegt op herdenkingslocaties lager dan normaal gesproken toegestaan is voor VFR vliegverkeer. Dronepiloten doen er goed aan om de route en tijden te bekijken voordat ze opstijgen in de buurt van de tijdelijke laagvliegroute, om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Battle of Britain Memorial Flight

De laagvliegroute van de historische Lancaster bommenwerper maakt deel uit van de Battle of Britain Memorial Flight. Als eerbetoon aan de omgekomen bemanningen op de betrokken crashsites vliegt het toestel lager dan normaal. Dat kan betekenen dat de Lancaster onder de 120 meter vlieghoogte komt die recreatieve dronepiloten normaal gesproken in acht moeten nemen.

De laagvliegroute is door het ministerie van Defensie aangekondigd middels een NOTAM, maar omdat recreatieve dronepiloten geen verplichting hebben om NOTAMs te checken voordat ze gaan vliegen wil Dronewatch via deze weg een waarschuwing doen uitgaan. Mocht je van plan zijn om op maandag 4 mei met je drone te gaan vliegen, check dan even de vliegroute (de rode lijn op onderstaand kaartje) en de tijden waarop de Lancaster verwacht wordt op de verschillende locaties.

Route en tijden

• Muiden, Zuidpolderweg – 12:00u
• Valkenburg, Manna dropzone – 12:14u
• Den Haag, Manna dropzone – 12:19u
• Rotterdam, Manna monument – 12:27u
• Westkapelle – 12:49u
• Nieuwdorp, Bevrijdingsmuseum – 12:57u
• GILZE RIJEN (EHGR) Tussenstop 13:20-16:20u
• Brunssum – 17:01u
• Sittard – 17:06u
• Heythuysen – 17:15u
• Houten – 17:38u
• Eist, Tabaksweg – 17:45u
• Elspeet – 17:56u
• Huishorst – 18:02u
• Bathmen, Steginksweg – 18:14u
• Dalfsen – 18:23u
• Dronten – 18:34u
• Texel – 18:57u

Wie de voorgenomen vliegroute in meer detail wil bekijken kan terecht bij de dronekaart van Aeret. De onlangs aangekondigde GoDrone app van Luchtverkeersleiding Nederland maakt helaas geen melding van de tijdelijke laagvliegroute.

Update (17:00)
In verband met corona is de herdenkingsvlucht afgelast.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier