Incident

Luchtruim Letland afgesloten wegens op hol geslagen drone

Het luchtruim boven de Letse hoofdstad Riga is zondag afgesloten voor al het vliegverkeer in verband met een fly-away van een experimentele drone. Dat meldt het Letse persagentschap LETA. Tijdens een testvlucht met de drone viel de verbinding weg, waarna de drone werd meegevoerd door de wind. Het toestel kan dagen achtereen in de lucht blijven.

Fly-away

Het voorval vond plaats op zaterdag. Dronefabrikant SIA UAV wilde een testvlucht maken met een experimentele fixed-wing drone die maar liefst 90 uur achtereen kan vliegen. De drone is mede ontwikkeld voor militaire toepassingen. De drone is 3,5 meter breed en 5,5 meter lang. Het gewicht is 26 kg.

Tijdens de testvlucht viel de radioverbinding echter uit. De drone werd daarna meegevoerd door de wind. De fabrikant heeft geen idee waar het toestel zich bevindt en of deze nog vliegt. Bewoners is gevraagd om uit te kijken naar de drone. Ook zijn er vier vliegtuigen ingeschakeld om mee te helpen zoeken.

In verband met de veiligheid is besloten om het luchtruim boven de hoofdstad Riga tot nader order te sluiten voor al het vliegverkeer. Luchtvaartmaatschappijen is gevraagd om het vliegen onder de grens van 6 kilometer in Letland zoveel mogelijk te beperken.

Groot vliegbereik

De maximumsnelheid van de drone is 70 kilometer per uur. Het kan zijn dat het toestel tot maandag of zelfs dinsdag blijft doorvliegen. Dat betekent dat het toestel honderden kilometers verderop terecht kan komen.

(coverfoto: SIA UAV Factory)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Luchtruim Letland afgesloten wegens op hol geslagen drone

  • Mmm… Dan zijn “onze” amateur/doe het zelf fpv race en professionele drones toch wel een stukkie veiliger hahaha….

    Stel je voor dat je lekker in je tuintje zit, komt zo’n 5 meter lange drone op je bbq…… Toch andere koek dan de drones waar iedereen zich zo druk over maakt he in Europa.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier