ProProductnieuws

DJI introduceert Matrice 300 RTK voor inspectiewerk en security-toepassingen

Dronemaker DJI heeft een heavy duty drone gereleased die bedoeld is voor veeleisende gebruikers: de Matrice 300 RTK. De drone kenmerkt zich door een lange vliegtijd van bijna een uur en de mogelijkheid om drie payloads te monteren. Dankzij AI kan het systeem automatisch inspectietaken uitvoeren. Ook biedt de drone innovatieve mogelijkheden op het vlak van security en search&rescue. Samen met de nieuwe drone introduceert DJI ook een nieuwe payload met geïntegreerde laser range finder, de Zenmuse H20.

Intelligent inspectiewerk

De M300 RTK werd ontwikkeld met het uitvoeren van industriële inspecties als uitgangspunt. Dat uit zich in de mogelijkheid om drie payloads te monteren (één bovenop en twee aan de onderkant). Denk bijvoorbeeld aan een optische zoomcamera, een warmtebeeldcamera en een LED schijnwerper.

Eén van de nieuwe mogelijkheden is het automatisch uitvoeren van inspectievluchten. Middels Live Mission Recording kan een inspectievlucht worden opgenomen, inclusief alle gimbalbewegingen, zoomacties en het maken van opnamen. De missie kan nadien volledig automatisch opnieuw uitgevoerd worden door de drone.

Een andere nieuwe functie is AI Spot-Check. Door middel van AI maakt de drone zelfstandig de benodigde opnamen die nodig zijn om een bepaald punt goed in beeld te brengen. Tijdens een inspectievlucht hoef je de locatie alleen aan te tikken op het scherm, de drone doet de rest.

Om tijdens een inspectie ook achter objecten langs te kunnen vliegen voorziet de M300 RTK in de mogelijkheid om de besturing van de drone over te dragen aan een andere piloot. Het is ook mogelijk om de besturing van de gimbals over te dragen aan een tweede operator.

Om te voorkomen dat de drone ergens tegenaan vliegt is de M300 RTK uitgerust met obstakeldetectie in zes richtingen. Om toch dichtbij objecten te kunnen vliegen is het mogelijk om een afstandsbereik op te geven waarbinnen de drone wel waarschuwingen geeft, maar nog niet actief ingrijpt.

De M300 RTK biedt obstakeldetectie rondom

Security, surveillance en search&rescue

Andere toepassingsgebieden voor de M300 RTK zijn security, surveillance en search&rescue. Zo is het met de PinPoint functie mogelijk om een onderwerp op de grond aan te wijzen waarna de drone automatisch de coördinaten berekent.

Via Smart Track is het mogelijk om automatisch een persoon, auto of boot te volgen en de actuele positie van het onderwerp te bepalen. Het is zelfs mogelijk om deze coördinaten live te delen, met een meldkamer bijvoorbeeld.

Nieuwe multifunctionele camera

Om het uiterste uit de nieuwe drone te halen heeft DJI ook een nieuwe payload geïntroduceerd, de Zenmuse H20. Dit is een 23x optische zoomcamera met een 20 megapixel sensor. Daarnaast bevat de module een extra RGB groothoekcamera en een laser range finder met een bereik van 1.200 meter.

De Zenmuse H20 komt ook in een variant met warmtebeeldcamera, de H20T. Deze is door DJI zelf ontwikkeld, aangezien het samenwerkingsverband met FLIR tot een einde is gekomen. Het is mogelijk om radiometrische infraroodopnamen te maken in een resolutie van 640×512 pixels, met een verversingsfrequentie van 30 fps.

De Zenmuse H20 en H20T

Lange vliegduur, weather proof en RTK GPS

De M300 RTK wordt gekenmerkt door een lange vliegduur die afhankelijk van de gebruikte payloads kan oplopen tot 55 minuten. Het toestel wordt aangedreven door een tweetal accu’s, die gezamenlijk vier motoren aandrijven. De drone heeft een IP45 rating, wat betekent dat de drone ook bij regen kan vliegen. Dat is mede te danken aan het feit dat de motoren nu onder de armen bevestigd zijn.

Standaard is de Matrice 300 voorzien van RTK GPS, voor een extra nauwkeurige positionering en de mogelijkheid om locatiedata op te slaan in opnamen. Het RTK correctiesignaal kan ter plekke worden verzorgd middels de D-RTK2 Mobile Station of via netwerk RTK, door in te bellen op een NTRIP service.

Dankzij een nieuwe motorophanging is de M300 RTK goed bestand tegen regen

Nieuwe controller, nieuwe accu’s, nieuwe battery station

Alles aan de M300 RTK is nieuw. Dus ook de controller, accu’s en battery station. De drone wordt bestuurd met de Smart Controller Enterprise. De stroomvoorziening gaat door middel van TB60 accu’s. Accu’s van eerdere Matrice-serie drones kunnen dus niet meer gebruikt worden in combinatie met de M300 RTK. Dat geldt ook voor de battery station: eerdere battery stations kunnen niet gebruikt worden om de TB60 accu’s op te laden.

Over compatibiliteit gesproken: de M300 RTK kan uitgerust worden met uiteenlopende payloads, waaronder de nieuwe Zenmuse H20 en H20T, de Zenmuse XT2 en XT S thermische camera’s en de Zenmuse Z30 zoomcamera. Ook is het toestel compatible met third-party payloads zoals de Wingsland Z15 gimbal spotlight. Helaas zijn de Zenmuse X5s en X7 niet te gebruiken met de M300 RTK.

De nieuwe Smart Controller Enterprise

Prijs en beschikbaarheid

De Matrice 300 RTK is binnenkort te koop bij een select aantal DJI Enterprise dealers. Prijzen van het M300 RTK systeem en de nieuwe payloads zijn nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier