Amerikaans leger ontwikkelt drones die afgevuurd worden door granaatwerper

Drones zijn ideaal om inlichtingen te verzamelen. Het nadeel is alleen dat het even kan duren om op grote hoogte te komen of om een flinke horizontale afstand te overbruggen. Daarom heeft het US Army Research Lab (ARL) een tweetal verkenningsdrones ontwikkeld die afgeschoten kunnen worden met een granaatwerper. Daardoor kunnen de drones in korte tijd een paar honderd meter richting de plek van bestemming worden gebracht.

Paraglider en coxiale multirotor

Het Grenade Launched Unmanned Aerial System (GLUAS) omvat twee typen drones die afgevuurd kunnen worden met een M320A1 40mm granaatwerper. Het eerste model betreft een paraglider-model drone met Mylar vleugels en een opvouwbare propeller voor de aandrijving. De tweede drone betreft een coaxiale multirotor met twee propellers op dezelfde as. Beide drones kunnen 90 minuten in de lucht blijven en opereren op een hoogte van 700 meter, meldt military.com.

Nadat de drones zijn afgevuurd kunnen soldaten ze op afstand bedienen met een remote control unit, die onder andere voorziet in live streaming video. Binnen een paar seconden kunnen de drones op een paar honderd meter afstand worden gebracht: de M320A1 granaatwerper heeft een bereik van 350 meter.

Onderdeel van bredere strategie

Het leger heeft niet gezegd of en wanneer de granaatdrones ingezet zullen worden op het slagveld. De ontwikkeling maakt deel uit van een bredere dronestrategie van het leger. Zo werd vorig jaar het Army’s Soldier Borne Sensor (SBS) programma in gang gezet. Als onderdeel daarvan gaat de Franse dronemaker Parrot speciaal ontwikkelde verkenningsdrones leveren die 25 minuten kunnen vliegen en voorzien zijn van daglicht- en warmtebeeldcamera’s.

(coverfoto: The National Guard, CC BY SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier