Ierse hobbydronepiloot ontdekt bij toeval restanten van historisch ringfort

Een recreatieve dronevlieger uit Ierland heeft bij toeval de restanten ontdekt van een zogenaamd ringfort, dat ooit pal aan een klif bij zee heeft gestaan. Als amateurarcheoloog herkende Matthew Kelly meteen de historische waarde van het cirkelvormige patroon dat hij op zijn luchtbeelden zag. De fundering van het fort is inmiddels erkend als beschermd monument.

Godin als naamgeefster

Kelly beschrijft zijn ontdekking in de Ierse krant The Journal. “Ik vond de restanten van het fort toen ik met mijn drone aan het vliegen was boven de kliffen bij Lahinch. Ik heb al veel forten en steencirkels gefilmd dus ik wist meteen wat het was toen ik het zag. Ik heb de National Monuments Service gemaild. Die hebben de locatie gecheckt en toegevoegd aan hun database met beschermde monumenten.”

Als dankbetoon aan de ontdekker werd Kelly gevraagd om een naam te verzinnen voor het aan een klif gelegen ringfort. Maar dat vond de dronevlieger teveel eer voor hem, en besloot iemand anders te vragen. “De kunstenaar Jim Fitzpatrick heeft me ooit geïntroduceerd in de Ierse mythologie. Daarom heb ik aan hem gevraagd om een naam te verzinnen. Hij dacht aan Cliodhna, godin van de liefde en de schoonheid. Dus de naam wordt Dun Cliodhna.”

In de database van de NMS is het fort inmiddels terug te vinden, als zijnde een “ondergrondse cirkelvormige structuur, ontdekt door Matthew Kelly, gelegen aan een stijle klif, 450 meter ten zuiden van het strand van Lahinch.”

Eerdere ontdekking

Overigens was het niet voor het eerst dat Kelly met zijn drone een archeologische ontdekking deed. Twee jaar geleden vond hij een groep van 5000 jaar oude forten nabij Dundalk. Beelden daarvan werden op YouTube gepubliceerd en zijn hieronder te bekijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier