Incident

Amerikaan brengt drone gevaarlijk dicht bij straaljagerformatie

In de VS is flinke ophef ontstaan over een video waarin te zien is hoe een drone gevaarlijk dicht in de buurt komt van een zestal F/A-18 Hornet straaljagers, tijdens een vliegshow boven Detroit. In één van de shots is te zien hoe de straaljagers in formatie vlak langs de drone vliegen. Inmiddels is er een onderzoek ingesteld naar het voorval.

America Strong fly-over

De vliegshow werd op 11 mei uitgevoerd door de U.S. Navy Blue Angels, ’s werelds oudste vliegdemonstratieteam. De groep staat erom bekend dat ze in strakke formatie verschillende manoeuvres uithalen. Als onderdeel van de COVID-19 ‘America Strong’ vliegdemonstratie boven Detroit voerde het stuntteam een aantal fly-overs uit, waarbij de straaljagers slechts enkele meters van elkaar verwijderd waren.

Niet lang na de show verscheen er op YouTube een video waarin de fly-over vanuit een aantal camerastandpunten gefilmd is, waaronder een drone. Zeker in het laatste droneshot (vanaf 0:50) is te zien hoe de straaljagers extreem dichtbij de drone komen. De vermeende uploader van de video, ene Giovanni Lucia, plaatste een aantal screenshots van de video op zijn Facebookpagina met daarbij het onderschrift “Might of broke a couple FAA regulations today…”.

Verontwaardigde reacties

Al snel gingen de beelden viraal. Inmiddels is de oorspronkelijke video offline gehaald, en ook alle social media accounts van Lucia zijn opgeheven. De video is echter veilig gesteld en opnieuw geupload door diverse andere YouTubers. De beelden leiden tot veel verontwaardiging bij zowel dronevliegers als in de bredere luchtvaartcommunity.

Dronefotograaf Vic Moss is één van degenen die de video herpubliceerde: “This is not my video. I download it from Mr. Lucia’s FB page before he took it down. This is the link that many have sent to different government agencies. Mr. Lucia has since removed his entire FB page. One of the most irresponsible, ignorant, reckless, moronic, outright dangerous things I’ve EVER seen with a drone.”

Onderzoek

Volgens special effects-experts zijn de beelden authentiek. Inmiddels heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een onderzoek ingesteld naar de video. Als de maker van de video gepakt wordt dan zal deze een flinke gevangenisstraf tegemoet kunnen zien. Eén van de basisregels van het dronevliegen is dat je geen andere luchtruimgebruikers in gevaar brengt, en die regel is overduidelijk overschreden.

Helaas is het niet voor het eerst dat er dronebeelden van langsvliegende vliegtuigen of helikopters online worden gezet. Eerder leidde een dronevideo van landende passagiersvliegtuigen bij het vliegveld van Tel Aviv tot veel opschudding. Ook dronebeelden van een passerende helikopter deden veel stof opwaaien.

Op beelden vanuit de cockpit zijn dezelfde wolkenformaties te zien als in de dronevideo
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Amerikaan brengt drone gevaarlijk dicht bij straaljagerformatie

 • Het zijn deze idioten die ervoor zorgen dat serieuze drone hobbyisten en profs zo ontzettend aan banden worden gelegd!
  Ik hoop dat hij vet wordt gestraft!

  Beantwoorden
 • H.K. van Aalst-Lans

  geweldige uitvinding die Drones
  Bedankt voor jullie dronenieuws……!!!
  Het is genieten !

  Beantwoorden
 • H.K. van Aalst-Lans

  De migs en blue angels !! kan m’n ogen niet geloven!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier