Markt

Drones van DJI mogelijk van Amerikaanse markt wegens patentinbreuk

Dronemaker DJI moet in de VS mogelijk stoppen met de verkoop van diverse populaire drones, waaronder de Mavic 2 en Mavic Air. Dat volgt uit een recente uitspraak van een rechter in een patentzaak die werd aangespannen door concurrent Autel Robotics. Het patent betreft de wijze waarop propellers op de motoren worden bevestigd.

Quick release mechanisme

De meeste drones van DJI zijn tegenwoordig uitgerust met een quick release mechanisme, dat gebruikers in staat stelt om propellers in een handomdraai te bevestigen of los te nemen. Het mechanisme is dusdanig ontwikkeld dat alleen propellers met de juiste draairichting op de betreffende motoren kunnen worden bevestigd.

Het probleem is alleen dat concurrent Autel Robotics (waarvan we laatst de EVO 2 bespraken) in de VS patent heeft aangevraagd op het quick release mechanisme dat DJI gebruikt. Het gewraakte patent genaamd ‘Compact unmanned rotary aircraft’ beschrijft het clockwise en counterclockwise principe van de propellerbevestiging, alsook de pootjes die ondersteuning geven aan de motorarmen als de drone op de grond staat.

Import- en verkoopverbod

Een internationaal advocatenbureau heeft de patentinbreuk voor een bestuursrechter van de US International Trade Commission (ITC) gebracht. Dat heeft geleid tot een gerechtelijke uitspraak die verstrekkende consequenties heeft voor DJI, mits de uitspraak wordt overgenomen door de voltallige commissie van het ITC.

Als de uitspraak wordt bekrachtigd dan mag DIJ de Mavic Pro, Mavic Pro Platinum, Mavic 2 Pro, Mavic 2 Zoom, Mavic Air, en de Spark niet meer importeren of verkopen in de VS. Het verkoopverbod zou in juli al in kunnen gaan. Naar verluidt wil Autel Robotics dat het verkoopverbod ook van toepassing wordt gemaakt op de Phantom 4 en Inspire serie drones.

Mavic Air 2

DJI voelde de bui mogelijk al hangen en heeft daarom de onlangs geïntroduceerde Mavic Air 2 voorzien van een ander mechanisme om de propellers te bevestigen. Er zijn echter klachten dat de propellers per ongeluk onjuist gemonteerd kunnen worden, als gevolg van een ontwerpfout.

DJI heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechter.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier