In Nederland ontwikkelde vogeldrone gaat grenscontroles uitvoeren
Is it a bird? Is it a drone? Allebei, in het geval van de nieuwste creatie van het in Enschede gevestigde bedrijf The Drone Bird Company. De AVES Series 1 drone vogel is bijna niet van een gewone vogel te onderscheiden. De drone zal onder ander ingezet gaan worden voor het uitvoeren van onopvallende grenscontroles en het tegengaan van stroperij.
Robotvogel
Een drone in de vorm van een vogel heeft zo zijn voordelen. Zo levert The Drone Bird Company – voorheen Clear Flight Solutions – sinds een paar jaar klapwiekende robotvogels aan diverse vliegvelden en exploitanten van industriegebieden, om daarmee echte vogels af te schrikken en te verjagen. Toch bleek het lastig om de eerste generatie Robird te vermarkten, met een reorganisatie en naamswijziging tot gevolg.
De nieuwe AVES drone vogel is voor de aandrijving niet afhankelijk van flapperende vleugels, maar van een gewone propeller, die in de staart is verwerkt. Maar voor de rest lijkt de drone op een levensechte vogel. Het voornaamste voordeel van de nieuwe drone is dan ook dat zowel mensen als dieren het apparaat nauwelijks opmerken en dat de het geavanceerde staaltje biomimicry een lange vliegduur heeft.
Vliegprestaties
De vogeldrone biedt indrukwekkende vliegprestaties. Zo kan de drone een vlieghoogte van 3 km bereiken. De kruissnelheid is 43 km/uur. De drone kan tot 1,5 uur in de lucht blijven, waardoor een vliegbereik van ongeveer 20 km haalbaar is. De vogeldrone kan voorzien worden van verschillende camera’s en sensoren. De maximale payloadcapaciteit is 500 gram.
De AVES drone vogel kan in verschillende uitvoeringen worden geleverd, waaronder een meeuw of een valk. Op die manier kan de drone worden afgestemd op de van nature voorkomende vogels op de locatie waar de vogeldrone ingezet gaat worden, zodat het toestel zeker niet opvalt. Na lancering kan het toestel zelfstandig een vliegprogramma afwerken, zodat ook autonome missies tot de mogelijkheden behoren.
Toepassingen
Als voor de hand liggende toepassingen noemt The Drone Bird Company bewaking, verkenningsmissies, crowd control, observatie, monitoring, search&rescue, surveying en mapping. Het bedrijf heeft al orders ontvangen van overheden die de vogeldrones willen gaan inzetten voor grenscontroles. Om welke landen het gaat wil het bedrijf echter niet zeggen.
In de toekomst zal er ook een versie gemaakt worden in de vorm van een steppearend. Die zal gebruikt worden om stroperij tegen te gaan in een aantal Afrikaanse natuurreservaten.
De principes en mechanica waarmee deze drone functioneert/vliegt zijn bedacht door Robert Musters, zonder Robert hiervoor te compenseren, of te refereren aan het baanbrekende werk dat Robert gedurende 10-15 jaar heeft verricht. Een aantal bedrijven heeft geprofiteerd van Robert z’n goodwill en gebrek aan zakelijk inzicht om zijn ontwikkelingen en concepten ter gelde te maken, ik vind dit een kwalijke zaak en daarmeen vermelding op Dronewatch onwaardig.