Markt

Autel haalt bakzeil in patentzaak tegen DJI

Dronefabrikant Autel Robotics heeft DJI onterecht beschuldigd van patentinbreuk. Dat betekent dat DJI niet hoeft te stoppen met de verkoop van drones in de VS. Dat meldt het advocatenbureau dat de Chinese marktleider op het gebied van consumentendrones vertegenwoordigt. De patentclaims betroffen onder andere de manier waarop propellers en accu’s worden bevestigd.

Patentclaims

Onlangs werd bekend dat Autel Robotics een patentzaak tegen DJI had aangespannen. Het bedrijf vroeg een Amerikaanse rechter om een import- en verkoopverbod uit te vaardigen op verschillende typen drones van DJI, waaronder de populaire Mavic Air en Mavic 2, en later ook de Phantom 4 en Inspire series.

Volgens de patentadvocaten van Autel had DJI onder meer inbreuk gemaakt op een patent aangaande de bevestiging van propellers. Ook zou DJI inbreuk maken op patenten die betrekking hebben op manier waarop obstacle avoidance geïmplementeerd is en de wijze waarop batterijen in de drone worden vastgeklikt.

Maar na verder onderzoek blijkt dat Autel de patentinbreuken niet hard kan maken. In één van de gevallen is er sprake van een niet patenteerbaar abstract idee. Een ander patent is gebaseerd op een voor de hand liggende ontwikkeling. Op het laatste patent blijkt DJI helemaal geen inbreuk te maken.

Verkoopverbod van de baan

Volgens de advocaten van Finnegan is het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat de International Trade Commission (ITC) de patentclaims van Autel Robotics alsnog goedkeurt. Dat betekent dat de drones van DJI gewoon verkocht kunnen blijven worden in de Verenigde Staten.

Opmerkelijk is wel dat DJI bij de recent geïntroduceerde Mavic Air 2 heeft gekozen voor een ander mechanisme om de propellers te bevestigen op de motoren. Helemaal foolproof blijkt dat mechanisme niet te zijn: er zijn meldingen dat de propellers per ongeluk verkeerd geplaatst kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier