Nieuws

Vermiste vrouw uit Nijkerk teruggevonden met behulp van drone met warmtebeeldcamera

Een vermiste 84-jarige vrouw uit Nijkerk is maandagavond na een urenlange zoekactie met behulp van een drone teruggevonden in een weiland. Aanvankelijk werden helikopters ingezet en ook burgers hielpen mee zoeken. Pas laat in de avond werd de vrouw opgemerkt door een drone met warmtebeeldcamera. Naar omstandigheden maakt de vrouw het goed.

Zoekactie

De bejaarde dame verdween vroeg in de middag uit het centrum van Nijkerk. Vanwege zorgen over haar gezondheid werd direct een zoekactie gestart. Aan het einde van de middag werd ook een oproep verspreid via Burgernet. Mensen uit de omgeving hielpen na een oproep via whatsappgroepen mee zoeken en ook werd de hulp van een tweetal helikopters en een aantal speurhonden ingeroepen.

Als onderdeel van de zoektocht zijn later op de avond ook meerdere drones ingezet, waaronder een drone met warmtebeeldcamera. Daarmee werd de vrouw uiteindelijk met onderkoelingsverschijnselen aangetroffen in een weiland.

Volgens een woordvoerder van de brandweer was de vrouw goed aanspreekbaar en ging het naar omstandigheden goed met haar. In een ambulance kon ze weer op temperatuur komen. Daarna is ze voor een medische controle naar een ziekenhuis gebracht.

Search&rescue

Drones worden steeds vaker ingezet om te helpen zoeken naar vermiste personen. Afgelopen week nog werd bij Scheveningen met drones gezocht naar het lichaam van de vermiste surfer uit Delft. Daarbij werd onder andere een drone met zoomcamera ingezet.

Een drone met warmtebeeldcamera is vooral van belang bij het terugvinden van een persoon die vermoedelijk nog in leven is: het temperatuurverschil van het lichaam ten opzichte van de ondergrond kan door zo’n camera die beelden maakt in het infraroodspectrum goed worden opgemerkt, ook als het donker is. Inmiddels beschikken meerdere hulpdiensten in Nederland over dergelijke drones.

(bronnen: 112 Barneveld & De Stentor – coverafbeelding ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier