Nieuws

Op hol geslagen Letse drone teruggevonden in boom

In Letland is een drone die er begin mei tijdens een testvlucht vandoor ging teruggevonden in een boom. De drone – met een gewicht van 26 kg en een maximale vliegtijd van ruim 90 uur bepaald geen speelgoed – werd aangetroffen door een toevallige voorbijganger. De flyaway leidde zelfs tot een driedaagse sluiting van het luchtruim boven Riga. En naar nu blijkt was er geen vergunning afgegeven voor de testvlucht.

Flyaway

Begin mei maakte de Letse fabrikant van specialistische drones SIA UAVFactory een testvlucht met een fixed-wing drone die dagen achtereen in de lucht kan blijven. Er ging echter iets mis en de verbinding met de drone raakte verbroken. Onduidelijk was of de drone doorvloog of zelfstandig de landing had ingezet. Daardoor had niemand een idee waar de drone zich bevond.

De Letse luchtvaartautoriteit hield rekening met het ergste en stelde gedurende drie dagen luchtruimbeperkingen in voor het reguliere vliegverkeer. Zo mocht er tijdelijk niet boven de hoofdstad Riga gevlogen worden en al het overvliegende internationale luchtverkeer moest een minimale vlieghoogte van 19.500 voet (ca. 6 km) aanhouden.

Onderzoek

Maar naar nu blijkt is het toestel diezelfde dag nog in een boom gecrasht. Wekenlang hing het toestel daar onopgemerkt, totdat een toevallige passant de drone in de gaten kreeg en een melding deed bij de autoriteiten. Het lokale brandweerkorps stelde de drone vervolgens veilig.

Inmiddels heeft de luchtvaartautoriteit van Letland een onderzoek ingesteld naar de flyaway. “Informatie over de vluchtomstandigheden in de logs wordt momenteel grondig geanalyseerd. De CAA heeft tot nu toe antwoord gekregen op belangrijke onderzoeksvragen, zoals het feit dat de drone op 2 mei om 19:48 uur landde na een verlies van communicatie met de operator”, vertelde woordvoerder Aivis Vincevs aan het lokale tv-station TVNet.

Bron: LV CAA

Geen vergunning

Eén van de eerste bevindingen is dat er geen vergunning is afgegeven voor de testvlucht. Ook waren er geen voorzieningen getroffen die moesten voorkomen dat de drone het testgebied kon verlaten (geocaging). De CAA van Letland heeft daarom een audit uitgevoerd bij SIA UAVFactory, om te zien in hoeverre het bedrijf haar papieren op orde heeft.

Inmiddels gaan er in Letland al stemmen op om nieuwe regels te introduceren voor zelfontwikkelde en experimentele onbemande luchtvaartuigen. Dat is op zich opmerkelijk, aangezien de komende Europese regelgeving voor drones hierin al voorziet.

Remote tracking

Het incident onderstreept hoe dan ook het belang van technologie om drones waarmee buiten het zicht wordt gevlogen op afstand te kunnen volgen. Vaak wordt de integratie van een ADS-B ‘out’ transponder genoemd als meest voor de hand liggende optie om drones zichtbaar te maken voor andere luchtruimgebruikers. In Groot-Brittannië wordt ADS-B ‘out’ zelfs vereist voor experimentele BVLOS vluchten in het kader van de coronacrisis.

(via The Register)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier