Rijkswaterstaat ontsluit dynamische dronekaart voor hele dronesector
Van professionele dronevliegers wordt verwacht dat zij voorafgaand aan een vlucht checken of er NOTAMs gepubliceerd zijn die betrekking hebben op de beoogde vlieglocatie. Dat is geen sinecure: NOTAMs zijn lastig te ontcijferen en er bestaan geen gebruiksvriendelijke tools die de informatie overzichtelijk en aangepast aan de informatiebehoefte van dronepiloten presenteren. Dat was voor het droneteam van Rijkswaterstaat aanleiding om een dynamische dronekaart met NOTAM-informatie te laten ontwikkelen. De nieuwe service wordt ter beschikking gesteld aan alle dronevliegers in Nederland.
Verplicht NOTAMs checken
Als onderdeel van de vluchtvoorbereiding moet je als professioneel dronepiloot niet alleen rekening houden met de permanente luchtruimrestricties zoals laagvlieggebieden en CTRs, ook wordt er van je verwacht dat je tijdelijke wijzigingen meeneemt, zoals een vliegverbod rondom een lokaal evenement. Dergelijke berichten worden van oudsher naar piloten gecommuniceerd in een gestandaardiseerd protocol: de zogenaamde NOTAMs (Notice to Airmen).
De inhoud van een NOTAM is echter lastig te ontcijferen. Bovendien moet je als dronepiloot een dag voorafgaand van een vlucht soms een hele serie NOTAMs doornemen, om te zien of één van deze NOTAM-berichten van toepassing is op het betreffende gebied waar en wanneer je wil of gaat vliegen met je drone. Er zijn wel tools die NOTAMs op een grafische manier weergeven, maar die zijn dan weer niet geoptimaliseerd voor dronevliegers, die alleen geïnteresseerd zijn in meldingen over het lagere luchtruim.

Behoefte aan inzichtelijke informatie
De dronevliegers van Rijkswaterstaat liepen tijdens hun werkzaamheden steeds vaker aan tegen de NOTAM-bottleneck. Juist omdat er bij incidentmanagement zoals een olielekkage of een ongeval op de weg vaak op ad-hoc basis gevlogen moet worden is het essentieel om de vluchtvoorbereiding zo snel mogelijk te kunnen doorlopen. Dat was aanleiding om te onderzoeken of er een betere informatievoorziening ontwikkeld kon worden.
Softwareontwikkelaar Aeret – bekend van de Drone PreFlight applicatie – werd gevraagd om de dagelijkse stroom aan NOTAMs op een grafische manier inzichtelijk te maken en deze speciaal te filteren voor dronegebruikers. Het resultaat is een dynamische dronekaart met een actueel overzicht van relevante beperkingen en waarschuwingen die gelden voor deze doelgroep.
Rijkswaterstaat-dronepiloot Huib Kling: βOm bij incidenten snel drones in te kunnen zetten is actuele en correcte (geo-)informatie een must. Door het zoveel mogelijk combineren en bundelen van verschillende gegevensbronnen binnen de Aeret drone-kaart kunnen we in één oogopslag de benodigde informatie tot ons nemen. Hierdoor komen we bij de inzet van drones tot een snellere besluitvorming en kunnen we adequaat reageren bij een incident. De nieuwe NOTAM-functie draagt hieraan bij.β

Sector profiteert mee
EΓ©n van de voorwaarden die Rijkswaterstaat aan de nieuwe informatievoorziening stelde is dat de dagelijks veranderende NOTAM-informatie ook kosteloos ter beschikking wordt gesteld aan alle andere dronegebruikers binnen Nederland. Daar is gehoor aan gegeven: de NOTAMs worden nu ook weergegeven via de gratis dronekaart van Aeret.
Wiebe de Jager van Dronewatch is verheugd met de nieuwe service. βDe dronekaart van Aeret is de meest gebruiksvriendelijke en volledige tool die ik ken. Nu dat je ook NOTAMs in de juiste geometrie kunt zien wordt het voor mij veel makkelijker om mijn vluchten goed voor te bereiden. Goed om te zien dat Rijkswaterstaat op deze manier bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de dronesector in Nederland.β
Dit vind ik super. Ik gebruik altijd de Aeret Viewer al en nu scheelt het mij een extra externe check.
Ik heb nog wel wat verbeterpunten dus ik hoop dat ze meelezen van Aeret π
1) Ik zag nog wat oude Notams (zoals nr 1487 bij America, of 1484 bij Eindhoven, die zijn van gisteren).
2) Alle Notams zijn zichtbaar, ook die pas (ver) in de toekomst actief zijn. Zou fijn zijn als die weggefilterd kunnen worden, of slechts heel licht zichtbaar zijn. Met andere woorden: actieve Notams beter uitlichten.
Dat is erg fijn om terug te lezen. We zijn ook erg blij dat Rijkswaterstaat hier launching customer in is en we dit kunnen verspreiden onder de drone community. Komende tijd willen we meer gaan doen met dynamische data, zoals deze NOTAM feed en kijken waar we de feedback in kunnen meenemen. Denk aan filteren op datum, zoeken op nummers / zoekwoorden (uas / drone) en meer. We houden jullie op de hoogte.
Alvast bedankt!
Namens Aeret / Drone PreFlight
Mark
Super. Ik gebruik Aeret zelf vrijwel niet (websites die niet goed gemaakt zijn voor gebruik op mobiele schermen zijn mij in gebruik een gruwel), maar het lijkt wel een soort van de-facto standaard check voor veel recreatieve dronevliegers te zijn, dus dit een hele goede stap voorwaarts.
Er lijkt al een selectie op voor drones niet zinnige NOTAMs (zoals minimale hoogte boven de 120 meter, en meldingen over brandstof en grondoperaties op vliegvelden) te zijn, en dat is prima.
Maar het zou inderdaad fijn zijn als NOTAMS met een einddatum van gisteren of ouder niet meer worden getoond. Tonen van NOTAMs in de toekomst is minder een probleem; je moet toch even de regio aanklikken om de details te checken. Een vagere weergave van nog niet actieve NOTAMs of een selectieveld met een datum (standaard datum van vandaag, in te stellen op in de toekomst) waarbij alleen NOTAMs worden getoond die op de aangegeven datum actief zijn zou een fijne optionele extra zijn, maar niet per se noodzakelijk.
Hoe heet de app in Google play store??
Het gaat vooralsnog alleen om een webapplicatie; apps voor iOS en Android zijn er (nog) niet.
Moet een modelvlieger die op een erkend modelvliegveld vliegt Notams raadplegen? Onlangs was er een Notam in het gebied waar ons modelvliegveld ligt. Het bestuur van de modelvliegvereniging had besloten dat op basis van de Notam een vliegverbod voor de periode dat deze geldig was uit te vaardigen.