MarktOpmerkelijk

13-jarige ondernemer maakt designlampen van gecrashte drones

Overal zit handel in, als je maar met een goed plan komt. Dat geldt zeker voor Kes Hamminga (13) uit Heemstede. Hij kwam op het idee om van gecrashte drones designlampen te maken. Inmiddels is de jonge ondernemer een bedrijfje gestart, genaamd Dronelamp. De eerste lamp is al verkocht, en er zijn plannen voor special edition dronelampen.

Verbredingsproject

Het idee voor de onderneming ontstond in de brugklas. Voor een zogenaamd verbredingsproject mogen scholieren zelf een onderwerp kiezen om uit te diepen. Kes: “Het viel mij op dat een drone eigenlijk best wel iets weg heeft van een ouderwetse kroonluchter. Zo ontstond het idee van een ‘designlamp’ in de vorm van een drone.”

Eerst stelde de ondernemende scholier een heus businessplan op. Daarvoor moest ook marktonderzoek gedaan worden. Uitbaters van designwinkels reageerden enthousiast, maar zagen ook praktische bezwaren. “Ik kreeg moeilijke vragen over dingen waar ik eigenlijk niet over na had gedacht, zoals garantie en verpakking”, zegt Kes.

Nu richt Kes zich op bedrijven in de dronesector. “Zoals producenten van drones, bedrijven die drones inzetten of juist tegen gaan. Die hangen de Dronelamp bijvoorbeeld in de lobby of boven de vergadertafel.” Ook in de eigen familiekring is er interesse: “Opa & oma waren mijn eerste klant!”

Marketing en productie

De volgende stap was om een website te ontwikkelen, dronelamp.nl. Daarvoor schakelde de jonge ondernemer een professioneel bureau in. “Ik kreeg hulp van BrandBuilders: een bedrijf dat merken een eigen gezicht geeft. Zij hebben voor mij een echte huisstijl ontworpen. En ik mocht betalen in chocolademunten.”

De drones betrekt Kes onder andere van een bedrijf uit Groot-Brittannië. “In Engeland is een bedrijf dat drones uit de lucht schiet met netten. Iedere oefening levert een (licht)beschadigde drone op. Ze hebben inmiddels dozen vol en toegezegd dat ik wil daar dronelampen van mag maken: designlampen met een bijzonder verhaal erachter.”

Uiteindelijk wil Kes de lampen niet zelf blijven maken. Daarvoor is Kes naar eigen zeggen nu met een producent in gesprek. De opbrengsten wil de jonge ondernemer in de vierde klas aanwenden voor ‘School@Sea’: zes maanden op een schip naar de Caraïben en terug terwijl je je normale schoolwerk maakt.

In het bloed

Van een vreemde heeft Kes het ondernemers-DNA en de liefde voor drones overigens niet. Vader Siete is oprichter van Robin Radar Systems, een Delfts bedrijf dat installaties ontwikkelt waarmee onder andere drones gedetecteerd kunnen worden. Net als pa wil Hamminga junior later ondernemer worden. “Het liefst in de high-tech.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier