Everdrone start proef met AED-bezorgende drones in Zweden

De Zweedse stad Gothenburg is de eerste plek ter wereld waar drones met AED’s aan boord gaan rondvliegen. Het bedrijf Everdrone doet daartoe mee aan een proefproject. Onderzocht wordt of drones een daadwerkelijke meerwaarde bieden als het gaat om het snel afleveren van een AED bij personen met een hartstilstand.

Van idee naar realiteit

Het idee om een drone in te zetten om een automatische externe defibrillator (AED) af te leveren is niet bepaald nieuw. Al in 2014 ontwikkelde een student van de TU Delft een proof of concept van een ambulancedrone met een AED aan boord. Naast de nodige technologische uitdagingen zijn er echter nog tal van wettelijke obstakels om daadwerkelijk met AED drones te experimenteren.

De ontwikkelingen staan echter niet stil en in Gothenburg hebben de lokale alarmcentrale, het traumateam van het Karolinska Institutet en SOS Alarm de handen ineen geslagen met de Zweedse startup Everdrone om te onderzoeken wat de meerwaarde is van drones als het gaat om het afleveren van defibrillatoren bij spoedgevallen.

Proefproject met drie drones

De proef gaat in juni van start en duurt tot september. Een drietal drones zullen standby staan, klaar om in actie te komen als er een belletje bij het noodnummer binnenkomt. Iedere drone bedient een servicegebied met een radius van 6 km.

In het geval van een hartstilstand vliegt één van de drones naar de opgegeven locatie, en gelijktijdig vertrekt een ambulance. Mocht de drone eerder arriveren, dan kunnen eventuele omstanders alvast beginnen met de hartstimulatie.

Levensreddende toepassing

Jaarlijks worden zo’n 275.000 mensen in Europa getroffen door hartfalen. Slechts 10% overleeft dat. Uit onderzoek blijkt dat de kans om een hartaanval te overleven met tientallen procenten stijgt als de reanimatie binnen een paar minuten op gang komt, idealiter ondersteund door hartstimulatie middels een defibrillator.

“Door ons moderne droneplatform en kennis van de regelgeving met elkaar te combineren kunnen we eindelijk deze levensreddende toepassing mogelijk maken. De samenwerking met SOS Alarm en KI zijn cruciaal geweest om het concept daadwerkelijk te realiseren en om de medische en ethische aspecten te adresseren”, aldus Mats Sällström, CEO van Everdrone.

De AED wordt met behulp van een lier naar de grond gebracht

Veiligheid

In verband met de veiligheid is het niet de bedoeling dat de drone daadwerkelijk in de buurt van de patiënt landt. In plaats daarvan blijft het toestel hoveren op ca. 30 meter hoogte, waarna de AED aan een lier naar beneden wordt getakeld.

De drones waarmee gevlogen gaat worden betreffen de de DJI Matrice 600 Pro. Deze zijn voorzien van een Intel RealSense-module ten behoeve van de obstakeldetectie. In het geval van accufalen of motoruitval wordt er automatisch een noodparachute uitgeworpen. Alle dronevluchten worden gemonitord vanuit een Mission Control Centre.

De centrale van waaruit de dronevluchten worden gecoördineerd

Testen in Nederland

Ook in Nederland zijn er plannen om drones met AED’s aan boord te laten rondvliegen. Er zijn in 2019 al testvluchten uitgevoerd vanaf het NLR dronetestcentrum bij Marknesse en Groningen Airport Eelde. Vanuit het samenwerkingsverband Dutch Drone Delta zal de komende jaren verder worden onderzocht onder welke voorwaarden drones kunnen worden ingezet voor medisch spoedtransport.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier