Behind the scenes: droneshots maken in een dierentuin

In opdracht van het televisieprogramma ‘Het echte leven in de dierentuin’ verzorgde Dronewatch een aantal droneshots in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De uitdaging was om olifanten, pandaberen en giraffes vanuit ‘onmogelijke’ camerastandpunten in beeld te krijgen zonder de dieren te verstoren. Gewapend met drie verschillende drones togen we naar de dierentuin.

Verborgen camera’s

In de 6-delige serie ‘Het echte leven in de dierentuin’ spelen dieren de hoofdrol. Kenmerkend voor het programma zijn de unieke perspectieven van waaruit gefilmd wordt. Het leven van de dieren wordt dag en nacht vastgelegd met talloze verborgen camera’s om de dieren goed te volgen en om te laten zien wat zich afspeelt in de dierentuin na sluitingstijd en op plekken waar je als bezoeker niet mag komen.

Normaal gesproken maakt het team gebruik van onder andere GoPro’s en IP-camera’s om opnamen te maken. Het nadeel is dat deze camera’s statisch zijn en de dieren niet kunnen volgen tijdens hun bezigheden. Daarom ontstond het idee om drones in te zetten om vanuit ‘onmogelijke’ camerastandpunten opnamen te maken van dieren. In overleg met de verzorgers werd Dronewatch benaderd met de vraag om deze shots te verzorgen.

Unieke perspectieven

Voor deze klus maakten we gebruik van drie verschillende drones: een DJI Inspire 2 voor de establishing shots (zonsopkomst, overzichtsbeelden), een Mavic 2 Pro voor shots op een wat lagere hoogte en een Mavic 2 Zoom voor de close-up shots van dieren. Dankzij het zoombereik van 24-96 mm en de relatief geringe geluidsproductie lukte het om de dieren beeldvullend in beeld krijgen zonder ze te verstoren.

Al snel bleek dat de verschillende dieren totaal geen belangstelling toonden voor laatstgenoemde drone, en deze in de meeste gevallen niet eens op leken te merken. Op die manier was het mogelijk om een aantal zeer unieke droneshots te maken, onder andere laagvliegend vanuit de greppel rondom het olifantenverblijf en sierlijke shots van giraffen tegen een opkomende zon.

Vanaf 6 juni op NPO 1

Benieuwd naar het eindresultaat? ‘Het echte leven in de dierentuin’ is vanaf zaterdag 6 juni 20.30 iedere week te zien op NPO 1. In onderstaande teaservideo zie je alvast een paar droneshots voorbij komen!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier