Eindelijk officieel: inwerkingtreding EU droneregelgeving half jaar uitgesteld
Eindelijk is er duidelijkheid gekomen over het uitstel van de inwerkingtreding van de Europese droneregelgeving in verband met corona. De Europese Commissie heeft via verordening 2020/746 bevestigd dat de nieuwe wetgeving op 31 december 2020 van kracht wordt, in plaats van 1 juli. Alle andere data schuiven eveneens met zes maanden op.
Corona als aanleiding
Begin april meldden we al dat de Europese regelgeving voor drones waarschijnlijk met zes maanden uitgesteld zou gaan worden. Maar nu pas is het uitstel eindelijk officieel bevestigd door de Europese Commissie. Dat heeft flink wat consequenties, want met de verschuivende introductiedatum zijn er ook tal van andere data die komen te verschuiven.
Het uitstel is volgens de officiële lezing van de Europese Commissie een direct gevolg van de COVID-19 pandemie. Achter de schermen klinkt een andere lezing, namelijk dat veel lidstaten überhaupt nog helemaal niet klaar waren met de voorbereidingen van de transitie, die eigenlijk gepland stond voor 1 juli van dit jaar. Hoe dan ook komt het uitstel goed van pas om de implementatie verder af te ronden.
De officiële nieuwe overgangsdatum is 31-12-2020. Vanaf die datum moeten dronevliegers zich verplicht registreren en in de meeste gevallen een opleiding doen. Nationale vergunningen en ontheffingen zoals het ROC en ROC-light blijven nog een jaar geldig, dus tot en met 31-12-2021. Met bestaande drones kan nog tot eind 2022 worden doorgevlogen; vanaf 1-1-2023 worden de nieuwe Cx CE labels verplicht gesteld en mag je met oudere drones alleen nog in Open categorie A3 vliegen.
Nieuwe data
• 31-12-2020: Europese droneregels vervangen nationale regelgeving, registratie en EU dronebewijs verplicht, check ook alvast je verzekering;
• 31-12-2021: alle ROC en ROC-light vergunningen en ontheffingen verliezen hun geldigheid;
• 31-12-2021: proces van zonering afgerond;
• 1-1-2023: Cx CE labels verplicht voor nieuwe verkochte drones (alle huidige drones komen dan in categorie A3).
Voor meer uitleg over de Europese regelgeving verwijzen we je graag door naar deze artikelserie. We streven ernaar om alle eerder gecommuniceerde data zo snel mogelijk aan te passen.
Iemand enig idee, waarom er gekozen is voor 31-12-2020, en niet gewoon voor 01-01-2021 ?
Ja, dat had ermee te maken dat de Britten dan nog aan boord zouden blijven. Die gaan nu ook over op 31-12-2020, alhoewel ze tegen die tijd als het goed is uit de EU zijn gestapt.
Ik ben in het bezit van het ROC-light certificaat, is dit om te wisselen voor het EU drone bewijs? En zo ja hoe gaat dat in zijn werk?
Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Onderzocht wordt of het ROC-light theoriecertificaat dadelijk volstaat om vrijstelling te krijgen voor het Open categorie A2 examen, of dat er nog een conversiecursus plus -examen nodig is.
Ik was van plan een drone aan te schaffen met het doel mijn films te verrijken met luchtopname.
Wat is de vrijheid die een filmamateur mag benutten om voor eigen gebruik opname met een drone te mogen maken? Denk aan het gebruik bij het maken van een speelfilm of een natuurfilm.
Is het nog wel zinvol om uit te kijken naar een aankoop van een drone?
Kan een organisatie als NOVA geen vrijstelling regelen net als de Buma rechten bij het gebruik van muziek voor amateurfilmers?
Hoor graag van u.
Groet, Cor