#advRegelgeving

Check welk EU dronebewijs je nodig hebt met Dronewijzer

De Europese regelgeving voor drones wordt op 31 december 2020 ingevoerd. Vanaf die datum moet je als dronevlieger in de meeste gevallen een dronecertificaat hebben. Voor veel mensen is het echter steeds nog onduidelijk welk papiertje ze moeten gaan halen. De Dronewijzer is een interactieve tool die helpt bij het bepalen in welke categorie je terecht komt en welk examen daarbij hoort.

Interactieve tool

De Dronewijzer is een initiatief van European Drone Academy (EDA), ontwikkelaar van leermiddelen voor gebruikers van drones. Via de website kunnen dronepiloten in de nabije toekomst de theorie-opleiding en examen(s) boeken die leiden tot het verplichte EU dronecertificaat. Het gaat daarbij niet alleen om het basisexamen voor de Open categorieën A1-A3, maar ook voor het wat uitgebreidere A2 examen, dat je moet doorlopen als je met een wat zwaardere drone nabij mensen wilt gaan vliegen.

Om dronevliegers nu alvast op weg te helpen biedt de website een interactieve tool die stapsgewijs achterhaalt met welke categorie je te maken krijgt en welke exameneis daaraan is gekoppeld. Na het doorlopen van de tool kun je je e-mailadres achterlaten, zodat je een seintje krijgt zodra het mogelijk is om te beginnen aan de cursus. Naar verwachting zal dat in september van dit jaar zijn.

De kosten voor het online basisexamen A1-A3, dat voor de meeste dronevliegers verplicht gesteld wordt, gaan bij de aangesloten opleider naar verwachting een paar tientjes bedragen. Het aanvullende examen om in categorie A2 te mogen vliegen wordt iets duurder, en kan zowel online als klassikaal worden afgenomen. Dronevliegers die volgens de tool terecht komen in de Specific categorie krijgen in een later stadium informatie over een passend opleidingstraject bij een erkende opleider.

Partnerschap

Dronewatch is als partner aangesloten bij Dronewijzer. Wiebe de Jager: “Dronewijzer is een goede aanvulling op onze artikelen over de Europese drone-regelgeving. Het is complexe materie, zeker omdat er ook nog eens sprake is van een overgangssituatie voor bestaande drones. Dus deze tool is dus meer dan welkom.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

14 gedachten over “Check welk EU dronebewijs je nodig hebt met Dronewijzer

 • Jan van Uffelen

  Weer een mooi initiatief waar Dronewatch bij betrokken is.
  Heb de vragen al ingevuld en inmiddels jullie reactie ontvangen.
  Superhandig dit! Wiebe de Jager pluist alles voor ons uit.

  Beantwoorden
 • Goed om te vermelden dat deze tool niet doorverwijst naar alle drone opleiders (door de ILT erkende RPAS vliegscholen in Nederland), die net als Dutch Drone Academy, opleidingen aanbieden in de open categorie.

  Beantwoorden
  • Alle erkende opleiders hebben de mogelijkheid deze tool gratis in te zetten, en dan kom je, bijvoorbeeld in het geval van specific, wél bij die betreffende partij uit.

   De partijen die partner worden ontvangen overigens een percentage van die paar tientjes omzet, in ruil voor hun marketing efforts. Dat is soms aantrekkelijker dan zelf alles te ontwikkelen. Men kan dan de focus en investeringen richten op de specific opleidingen.

   Overigens wordt er nergens gepretendeerd dat er naar alle partijen wordt doorverwezen. Dronewijzer is vooral een gratis selectie-tool voor de Europese dronewetgeving zonder enige verdere verplichting.

   Beantwoorden
 • Theorie examen gaat dan een paar tientjes kosten, maar wat gaat de registratie voor een dronepiloot kosten? Is dat al bekend?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, de kosten voor registratie van een dronepiloot (bij de RDW) zijn helaas nog niet bekend.

   Beantwoorden
 • Hallo Wiebe,

  Is het al bekend of mensen die een roc-light hebben ook opnieuw examen moeten doen voor het Europese papiertje? Of wordt je roc-light overgezet zonder examen?

  Groet

  Thomas

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, dat is nog niet bekend. Het ministerie onderzoekt nog hoe de overgang plaats gaat vinden. Mogelijk dat houders van een ROC-light theoriecertificaat een klein aanvullend examen moeten doen, maar dat is nog niet zeker.

   Beantwoorden
 • Bedankt voor de informatie via de dronewijzer. Ik heb hem ingevuld maar nog niet verstuurd omdat het niet duidelijk is welke verplichtingen dit geeft en wat het totale kostenplaatje wordt. Cursus, examens en registratie. Ik bezit een Mavic 2 pro.
  Als ik de resultaten van de dronewijzer opstuur kan ik dan wanneer er meer bekend wordt beslissen of ik wel of niet de online-training volg?

  Ton

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hi Ton, je zit nergens aan vast als je je gegevens achterlaat. Je contactgegevens zijn nodig om een seintje te kunnen geven zodra de opleiding die uit de tool kwam van start gaat, inclusief informatie over de tarieven. Op dat moment kun je beslissen of je daarmee verder wilt of niet.

   Beantwoorden
 • Ja leuk, maar ze weten dus nog niet welke specifieke eisen gelden bij A1. Je kan je nog nergens aanmelden voor het officiële dronebewijs. Wanneer is dat bekend?

  Beantwoorden
  • Dag Wendy, dat is afhankelijk van wanneer het ministerie (eindelijk) de eisen aan de opleiders heeft vastgesteld en er überhaupt opleidingen voor de open categorie zijn goedgekeurd. Dat laatste moet immers ook nog (dit najaar) gaan gebeuren. Op de site van EU Dronebewijs houd ik je op de hoogte en kun je je straks aanmelden voor de online opleiding en examens.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier