Incident

Politiehelikopter botste op politiedrone in Canada

Naar nu blijkt heeft er in februari een ernstig incident plaatsgevonden in Canada. Een politiehelikopter kwam daar in aanvaring met een politiedrone tijdens een gezamenlijke missie boven British Columbia. De helikopter kon veilig aan de grond gezet worden en niemand raakte gewond, maar de Canadese onderzoeksraad heeft het voorval als ‘zeer ernstig’ bestempeld.

Gezamenlijke missie

De twee luchtvaartuigen betroffen een AS350 B3 helikopter en een SkyRanger R60 surveillance drone van de Royal Canadian Mounted Police. Beide toestellen waren betrokken bij een ‘politieactie’ nabij het dorpje Houston in de staat British Columbia.

Op een vlieghoogte van 300 voet (ca. 100 meter) kwamen de drone en helikopter met elkaar in aanraking. De drone werd totaal vernietigd door de rotor van de helikopter. De helikopterpiloot bemerkte een kortdurende trilling en zette zijn toestel meteen op een open plek neer.

Het incident vond plaats in februari, maar de details zijn nu pas naar buiten gekomen via het Civil Aviation Daily Occurence Reporting System (CADORS). De helikopter is geïnspecteerd en gerepareerd, blijkt uit het onderzoeksrapport. Van de drone is niets meer over:

“Onderhoudspersoneel vond voornamelijk schade aan de hoofdrotorbladen en oppervlakkige schade aan de staartboom en staartrotor. De beschadigde componenten zijn verwijderd volgens de onderhoudshandleiding voor reparaties of revisie. De RPAS is vernietigd.”

Midair collision

De drone in kwestie betreft een systeem van Aeryon Systems en kost ca. 100.000 dollar. Het gewicht van de drone inclusief payload is ongeveer 5 kg. Het toestel is vooral populair bij defensie- en politieonderdelen en wordt veel gebruikt voor surveillance-toepassingen.

Het incident heeft het label ‘midair collision’ gekregen en is geclassificeerd als een type 5 incident, op een schaal van 6. De les die getrokken kan worden is dat de kans op een aanvaring tussen een onbemand en een bemand toestel op lage vlieghoogte tijdens een gezamenlijke missie niet onderschat mag worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Politiehelikopter botste op politiedrone in Canada

  • Voor het mitigeren van dit soort risico’s, en zeker gezamenlijke operaties van bemand en onbemand, is in Engeland een Electronic Conspicuity standaard in het leven geroepen. Laag vermogen ADS-B om VFR verkeer onderling zichtbaar te maken…voor zowel bemande en professioneel onbemande toestelen.
    Het gebruik van Electronic Conspicuity had in Canada die enorme kostenpost en zeker het risico op het verliezen van mensensevens kunnen voorkomen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier