Incident

Proefvlucht met Hoverbike in Dubai loopt verkeerd af

In 2018 schreven we voor het eerst over de Hoverbike S3, een quadcopter van het formaat motorfiets met genoeg hefvermogen om een persoon te vervoeren. Handiger dan vervoer over de grond, dacht het politiekorps van Dubai. Het plan was om de hoverbikes in 2020 te gaan inzetten voor politiedoeleinden. Maar de vraag is of dat doorgaat na een recent incident tijdens een oefenvlucht.

Cop killer

In de wandelgangen werd het apparaat al ‘de vliegende cop killer’ genoemd. Niet zo gek als je ziet hoe dicht de bestuurder op de snel ronddraaiende propellers zit. Leuk zolang het goed gaat, maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als het misgaat.

En dàt het mis kan gaan, dat blijkt uit een recente video uit Dubai. Kort na het opstijgen lijkt de bestuurder van de Hoverbike de controle over het apparaat te verliezen, waarna het toestel met piloot en al neerstort. Gelukkig lijkt de bestuurder er met de schrik vanaf te komen, wat met name te danken is aan het feit dat de propellers direct stukslaan op de ondergrond.

Veiligheid van eVTOLs

Het incident geeft te denken over de veiligheid van elektrische verticaal opstijgende en landende luchttaxi’s (eVTOLs). Zodra er zich een storing voordoet heeft een multirotor in tegenstelling tot een vliegtuig of helikopter immers geen mogelijkheid om over te schakelen op glijvlucht of autorotatie. En in het geval van een quadrotor is er überhaupt weinig redundantie in de aandrijving.

Sowieso lijkt ons het toevoegen van een kooiconstructie rondom de snel draaiende propellers een eerste stap om de Hoverbike wat veiliger te maken…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier