Markt

Parrot opent aanval op DJI in teaser voor nieuwe drone

Er zit een nieuwe drone aan te komen van Parrot, blijkt uit een notificatie die is verzonden naar de mediarelaties van het Franse bedrijf. Opmerkelijk is de nogal agressieve communicatiestrategie die daarbij wordt gehanteerd. “Vertrouw geen Chinese drones”, staat er in het eerste e-mailbericht te lezen. Een tweede aankondiging maakt het zo mogelijk nog bonter: “Vertrouw je drones van DJI?”. Internationaal doet de aankondiging veel stof opwaaien.

Nieuwe Anafi

De drone die Parrot wereldkundig zal maken op 30 juni betreft waarschijnlijk een nieuwe versie van de Anafi, voorzien van een sensormodule met daarin een RGB camera met groothoeklens, een 32x zoomcamera en een een FLIR warmtebeeldcamera. Inmiddels zijn er al foto’s uitgelekt van een prototype van de drone. In een video is te zien hoe de gecombineerde RGB-IR zoomfunctie werkt.

De drone is waarschijnlijk een afgeleide van een versie die Parrot speciaal voor het Amerikaanse leger ontwikkelde. Die militaire uitvoering wordt aangeduid met Parrot Anafi SRR (short-range reconnaissance), de civiele uitvoering gaat mogelijk Parrot Anafi UA of USA heten. Naar verluidt is de drone wat groter en steviger dan de oorspronkelijke Anafi en beschikt deze over grotere propellers, waardoor de drone nog geluidsarmer vliegt. Ook de controller heeft een update gekregen en zal voorzien zijn van een ingebouwd scherm.

Informatieveiligheid

Een drone van het formaat Anafi met een zoomcamera en infraroodcamera biedt nogal wat gebruiksmogelijkheden op het vlak van inspectiewerk, beveiliging, opsporing en search & rescue. Dat zijn bij uitstek sectoren waar informatieveiligheid extra aandacht verdient. En dat is precies waar Parrot extra zout in de wond gooit als het gaat om de concurrentieslag met DJI.

In de eerste aankondiging speelt Parrot onomwonden in op het onderbuikgevoel dat met name in de VS leeft als het gaat om elektronica uit China. “Don’t trust Chinese drones”, staat er te lezen. In een tweede bericht windt Parrot er helemaal geen doekjes meer om: “Do you trust DJI drones?”. En daarna “save the date to see the drone you can trust”.

Anti-Chinese sentiment

Parrot wil overduidelijk een slaatje slaan uit het verbod dat in de VS is afgekondigd op het gebruik van Chinese drones door overheidsinstanties. Aanvankelijk ging het alleen om legeronderdelen, maar later kwamen daar ook hulpdiensten zoals politie en brandweer bij. Dat verbod treft met name DJI, dat tot voor kort veruit marktleider was op dit vlak.

Verklaringen van DJI dat er echt geen gevoelige informatie naar Chinese servers wordt gestuurd en de ontwikkeling van zogenaamde Government Editions van de Enterprise-serie drones mogen niet baten: in de VS is alle apparatuur uit China per definitie verdacht, en dat geldt ook voor drones.

Kritisch ontvangen

De vraag is echter of Parrots communicatiestrategie niet als een boemerang terug in het gezicht keert. De oorspronkelijke Anafi werd ontwikkeld in Frankrijk, maar de drone zelf was ‘made in China’. De vraag rijst nu of de aankomende drone, die in de VS gefabriceerd zal gaan worden, 100% vrij is van Chinese componenten.

Insiders reageren vooralsnog kritisch op de toon van de campagne. “Seriously? Who thought this marketing campaign was a good idea!?!”, schrijft Haye Kesteloo van DroneXL. “It’s far better letting the product speak for its self than resort to political point scoring”, reageert Mad’s Tech op Twitter.

Voor wie de aankondiging van Parrots nieuwe drone live wil zien: deze is gepland voor 30 juni om 16:00. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Parrot opent aanval op DJI in teaser voor nieuwe drone

  • Marijn van Heeringen

    Mijn mening is dat ik deze drone niet aantrekkelijk vind op dit moment.
    Dji staat nog steeds aan de kop.
    Ben benieuwd wanneer ik de drone kan gaan testen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier