Investeringen in dronesector overstijgen miljard dollar

De investeringen in de drone-industrie zijn in het afgelopen jaar met 67% gegroeid, tot een recordbedrag van 1,2 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Finbold. De voornaamste investeringen worden gedaan in drone delivery, beveiliging en de mijnbouwsector. Voor 2020 verwacht Finbold een continuering van de groeicurve.

Durfkapitaal

Het grootste gedeelte van de investeringen is afkomstig van durfkapitalisten, stelt Finbold. In 2019 ging het om 930 miljoen dollar. In 2010 was dat nog maar 2 miljoen dollar. Met name in de periode tussen 2013 en 2014 nam de interesse van investeerders om in de dronesector te stappen toe, en die stijgende lijn heeft zich sindsdien voortgezet.

Drones zijn met name populair vanwege de grote economische impact. De verwachting is dat de verschillende dronetoepassingen wereldwijd omarmd zullen worden, ook in opkomende markten. Verder helpt de toenemende aandacht voor duurzaamheid mee om zaken als pakketbezorging middels drones van de grond te krijgen.

De meeste investeringen worden gedaan in bedrijven in de VS, maar ook in andere delen van de wereld staan geldschieters klaar om te participeren. Het gaat dan om partijen als 3D Robotics, DJI, Toyota, Boeing, Audi, Airbus, DroneBase en Microsoft. Naast toepassingen als pakketbezorging, security en mijnbouw blijven militaire toepassingen van drones favoriet bij investeerders.

Verwachting voor 2020

Voor 2020 verwacht Finbold een verdere groei van de wereldwijde dronemarkt. Met name nieuwe samenwerkingsverbanden tussen drone-ontwikkelaars en traditionele bedrijven vormen een motor achter deze groei.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier