Review

Moment variabel ND filter review: nooit meer filtertje wisselen

Stel, je mag als filmmaker één musthave accessoire uitzoeken voor je drone, wat noem je dan? Juist, een ND filter. De verminderde lichtinval op de sensor zorgt voor vloeiender beelden. Probleem is alleen dat je steeds van filter moet wisselen bij veranderende lichtomstandigheden. Accessoiremaker Moment heeft hiervoor een oplossing in de vorm van een variabel ND filter voor de DJI Mavic 2 Pro.

Waarom ND?

ND staat voor neutral density, oftewel neutrale dichtheid. Een ND filter is niets anders dan een grijsfilter dat een bepaalde hoeveelheid licht tegenhoudt. ND filters komen in verschillende sterktes. Hoe sterker het filter, hoe meer licht er wordt tegengehouden en hoe langer de sluitertijd moet worden om tot een gelijkblijvende belichting te komen. Natuurlijk kun je bij sommige drones ook het diafragma kleiner maken om de hoeveelheid licht te reduceren, maar op een zonnige dag redt je het daar niet mee.

Je gebruikt een ND filter normaal gesproken alleen tijdens het filmen, om ervoor te zorgen dat de sluitertijd op de ‘ideale’ 1/50 sec komt als je filmt met 25 frames per seconde (of 1/100 bij 50 fps). De resulterende bewegingsonscherpte zorgt ervoor dat het beeld wat vloeiender oogt dan wanneer je geen filter gebruikt. (Hele sterke ND filters kun je ook gebruiken voor dronefoto’s met lange sluitertijd, daarover lees je meer in dit artikel).

Variabele sterkte

Omdat de hoeveelheid licht per moment van de dag kan verschillen zijn ND filters in verschillende sterkten te koop. Veel dronebezitters steken standaard een setje ND4, ND8, ND16 en ND32 filters bij zich, om zodoende goed voorbereid te zijn op de meest voorkomende situaties, variërend van schemerlicht tot en met fel daglicht.

Het punt is alleen dat je steeds van filter moet wisselen als de lichtomstandigheden wijzigen. Zelfs een overtrekkende wolk kan al aanleiding zijn om van filter te wisselen. Om dat te voorkomen bestaat er zoiets als een variabel ND filter. Feitelijk betreft zo’n filter uit twee polariserende filters die je ten opzichte van elkaar kunt verdraaien. De hoeveelheid licht die doorgelaten wordt, is afhankelijk van de draaihoek. Zo kun je traploos de sterkte van het filter instellen.

Eén variabel ND filter (rechts) vervangt meerdere ND filters met een vaste waarde

Variabel ND voor Mavic 2 Pro

Accessoiremaker Moment biedt sinds kort een variabel ND filter voor de DJI Mavic 2 Pro aan. Het Mavic 2 Pro Cine Variable ND Filter is beschikbaar in twee uitvoeringen: een variant met een sterkte van 2-5 stops (ND4-ND32), en een variant van 6-9 stops (ND32-ND500). Eerstgenoemde variant kregen we toegestuurd ten behoeve van deze review.

Het filter wordt geleverd in een klein rond doosje. Het gaat om een lichtgewicht filter van aluminium, dat je zonder meer op de camera van de Mavic 2 Pro kunt bevestigen, in plaats van het standaardglaasje. Er is dus geen contragewichtje nodig. Het filter draait soepel en is traploos instelbaar. De sterkte is goed af te lezen dankzij de lasergegraveerde markeringen. Het kwartsglas is voorzien van speciale coatings, voor een optimale optische kwaliteit.

Test 1: handmatige belichting

Voor de eerste test stelden we de camera in op handmatige belichting (ISO 100, f/5.6, sluitertijd 1/500). Vervolgens maakten we een serie foto’s vanaf dezelfde hoogte en in dezelfde kijkrichting: eerst zonder filter, en daarna met het filter op stand 2, 3, 4 en 5.

De toenemende lichtreductie is goed te zien bij gelijkblijvende camera-instellingen

Duidelijk is te zien dat het filter bij elke stap een toenemende hoeveelheid licht tegenhoudt. Voor videodoeleinden zul je op een heldere dag niet verder gaan dan stand 3 of 4.

Test 2: automatische belichting

Voor de tweede test stelden we de camera in op automatische belichting, met gelijkblijvend diafragma (aperture priority). Daarna maakten we wederom een vijftal foto’s: eerst één foto zonder filter, en de andere foto’s met het filter op stand 2, 3, 4 en 5.

Hoe hoger de filterwaarde, hoe langer de sluitertijd moet zijn voor een gelijkblijvende belichting

Duidelijk is te zien hoe de sluitertijd langer wordt om tot een gelijkblijvende belichting te komen, van 1/500 sec zonder filter tot 1/20 sec met het filter op stand 5 (ND32). Let ook op het kleine kleurverschil en het verschil in contrast in de voorste waterpartij rondom de pier: dit is inherent aan het feit dat er enige mate van polarisatie bij komt kijken.

Conclusie

Het Mavic 2 Pro Cine Variable ND Filter van Moment is een handige accessoire voor drone filmmakers die gewend zijn om met verschillende ND filters te werken. Het filter voorkomt natuurlijk niet dat je de drone naar de grond moet halen als je van sterkte wilt wisselen, maar een slagje draaien gaat vlotter dan een filter wisselen.

De bouwkwaliteit van het filter is dik in orde. Het voornaamste nadeel is dat je een klein kleurverschil kunt verwachten, maar deze lijkt niet afhankelijk te zijn van de stand van het filter. Het kleurverschil kun je tijdens de color grading van je beelden bovendien prima compenseren.

Ben je van plan om het filter vooral tijdens het maken van video’s te gebruiken, kies dan voor de 2-5 stops versie. Voor dronefotografie met lange sluitertijden kies je de 6-9 stops variant.

Het Mavic 2 Pro Cine Variable ND Filter is te bestellen via de webshop van Moment. Beide uitvoeringen (2-5 stops en 6-9 stops) kosten $75 per stuk.

Meer weten over hoe je ND filters toepast tijdens het maken van drone videobeelden? Check dan het boek Dronevideo’s maken van Wiebe de Jager. Hierin worden niet alleen alle settings uitgelegd waar je mee te maken krijgt, maar ook uitleg over het hoe en waarom van filters. 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mavic 2 Pro Cine Variable ND Filter
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
Mavic 2 Pro Cine Variable ND Filter
Price
USD 74.99
Product Availability
Available in Stock
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier