Botsing tussen drone en heli kwam door verwarring feet en meters

Een botsing tussen een politiedrone en een helikopter eerder dit jaar in Canada is waarschijnlijk het directe gevolg van het door elkaar halen van feet en meters in het instellingenmenu van de drone. Dat meldt de Royal Canadian Mounted Police. Op het moment van de botsing vloog de drone op een hoogte van 355 feet (ca. 108 meter), terwijl de helikopter onder de 500 feet (ca. 150 meter) vloog. De drone had echter niet hoger dan 300 feet (ca. 90 meter) mogen komen.

Metrisch vs. imperiaal

De vlieghoogte van een luchtvaartuig kan op twee manieren worden uitgedrukt. In de bemande luchtvaart wordt vaak gesproken over feet, volgens het Brits-Amerikaanse imperiale systeem. Dronepiloten gebruiken ook wel het metrische stelsel en drukken de vlieghoogte in dat geval uit in meters. Drie feet komt ongeveer overeen met één meter. Op het display van de controller kan de actuele vlieghoogte worden weergeven in feet of in meters, afhankelijk van de voorkeur van de bestuurder.

Het lijkt erop dat het door elkaar halen van deze meetsystemen heeft geleid tot de aanvaring tussen een politiehelikopter en politiedrone die beiden werden ingezet tijdens een gezamenlijke missie in de Canadese provincie British Columbia. De drone werd tijdens de aanvaring compleet vernietigd, de helikopter kon ondanks enige schade veilig landen en wordt momenteel gerepareerd.

Niet hoger dan 300 feet

Om te voorkomen dat de twee luchtvaartuigen in elkaars nabijheid zouden komen had de drone niet hoger mogen vliegen dan 300 feet. Maar doordat de controller van de drone stond ingesteld op het metrische stelsel, leek de drone veel lager te vliegen dan in werkelijkheid het geval was. Zo kon het bestaan dat de drone hoger vloog dan de bedoeling was, en in aanvaring kon komen met de helikopter.

Om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen is er een extra check op de juiste instelling voor wat betreft de weergave van de vlieghoogte opgenomen in de pre-flight checklist die het droneteam van de Canadese politie gebruikt. Daarnaast wordt nogmaals benadrukt dat bij gelijktijdige inzet drones niet hoger mogen vliegen dan 300 ft boven grondniveau (AGL) en helikopters niet lager mogen komen dan 500 ft AGL.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier