Nieuws

Limburgs stadsdeel dagenlang in de ban van mysterieuze drone

Een drone die diverse keren zowel overdag als ’s avonds over een woonwijk in het Limburgse stadsdeel Blerick (bij Venlo) vloog, heeft een paar dagen lang voor enige consternatie gezorgd. Diverse buurtbewoners zagen het toestel boven hun huis vliegen. Inmiddels heeft de dronepiloot zich bij de politie gemeld. Er was geen kwade opzet in het spel.

‘Uiterst irritant’

“De afgelopen dagen is er in de wijk Klingerberg met een drone gevlogen boven woningen. Buiten dat het verboden is om boven de woningen te vliegen is het voor bewoners uiterst irritant als je lekker met dit mooie weer in je tuin zit of in je zwembad ligt en je wordt middels een drone ‘bekeken’”, schreef het wijkteam van politie Blerick zaterdag op Facebook.

Meerdere bewoners gaven aan de drone boven hun huis gezien te hebben. Niet iedereen was gediend van het toestel, blijkt uit de reacties. “Lig ik lekker in mijn zwembad krijgen we dit. Dat hij lekker op de hei gaat vliegen. Dat wordt wat met de aan komende mooi warme dagen en avonden”, reageert één van de wijkbewoners. “Je moet wel een beetje je verstand gebruiken. Respecteer de privacy van de mensen ook”, schrijft iemand anders.

Kort nadat de politie hun oproep op Facebook plaatste, meldde de dronevlieger zich. “Update: de eigenaar van de drone heeft zich bij ons gemeld. Er waren geen kwade bedoelingen en er is niet gefilmd. Dank voor alle reacties”, schrijft de wijkagent van Klingerberg.

Regelgeving

In hun Facebookupdate verwijst de politie naar de regels voor het recreatief vliegen met drones. Daarin staat dat het niet is toegestaan om met een drone boven aaneengesloten bebouwing te vliegen.

Daar komt verandering in met de inwerkingtreding van de Europese regelgeving voor drones, op 31 december 2020. In de nieuwe wetgeving staat voor de Open categorieën A1 en A2 geen expliciet verbod meer op het vliegen boven bebouwing. Wel moet men afhankelijk van het gewicht van de drone enige afstand aanhouden ten opzichte van mensen op de grond en rekening houden met de privacy van anderen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier