#advPro

Nederlandse dronebox kan binnenkort worden ingezet zonder piloot erbij

Een door de Delftse startup Mapture.ai ontwikkeld drone-in-a-box systeem mag binnenkort voor het eerst worden ingezet in Nederland. Bijzonder is dat de drone volledig automatisch opstijgt, vliegt en landt: er is dus geen piloot op locatie nodig. Het systeem wordt op afstand bediend via het AirHub Drone Operations Center. De toepassingen zijn legio, van bewaking tot voorraadbeheer en brandpreventie. Rijkswaterstaat is één van de eerste gebruikers van het systeem.

Samenwerking

Dat de dronebox daadwerkelijk ingezet kan gaan worden is het resultaat van een samenwerking tussen Mapture.ai en AirHub. Naast de technologie zelf moesten er ook de nodige procedures worden ontwikkeld. De dronebox kan worden bestuurd vanuit het AirHub Drone Operations Center. Via een intuïtieve interface wordt live video vanuit de drone weergegeven. Er zijn geen pilootvaardigheden vereist, omdat alle pre-flight checks zijn geautomatiseerd.

De drone vliegt automatisch naar de locatie die is geselecteerd op de kaart. Het camerastandpunt kan naar wens worden gewijzigd om een beter zicht te verkrijgen. Na afloop van de missie keert de drone automatisch terug naar de box en wordt deze opgeladen voor de volgende vlucht. De box is gebouwd om commercieel verkrijgbare drones te herbergen, in dit geval de DJI Mavic 2 Enterprise Dual. De box kan eenvoudig worden geschaald om plaats te bieden aan andere typen drones.

Operator op afstand

Bijzonder is dat er niemand bij de dronebox aanwezig hoeft te zijn op het moment dat er een vlucht wordt uitgevoerd. Daartoe werd door AirHub een Predefined Risk Assessment (PDRA) opgesteld voor drone-in-a-box operaties. Eén van de veiligheidsmaatregelen is dat er niet hoger dan 30 meter boven objecten gevlogen mag worden, om zodoende aanvaringen met ander luchtverkeer te voorkomen. Ook mag er nog niet boven het platteland worden gevlogen, in verband met laagvliegende toestellen van Defensie. Mogelijk komt hier in een later stadium verandering in.

Het systeem is verbonden met internet via een 4G datalink. De operator kan eenvoudig inloggen en vliegen, zelfs op honderden kilometers afstand. Dit opent de deur voor verschillende toepassingen, waaronder beveiliging en bewaking, bosbranddetectie, voorraadbeheer en meer. Het Drone Operations Center is ook gekoppeld aan de AirHub app, die gebruikt kan worden voor de vluchtvoorbereiding, -uitvoering en -logging.

De app heeft nu ook een streaming video mogelijkheid: zodoende kan het beeld van de dronebox gecombineerd worden met videostreams vanuit andere drones, om zodoende een nog beter beeld te verkrijgen van een incident. Van alle operaties worden het aantal gevlogen uren automatisch bijgehouden. Alle data en beelden kunnen worden opgeslagen en geëxporteerd.

 

Integratie

De integratie tussen AirHub en Mapture.ai is ontwikkeld in de aanloop naar het Drone2GO project, geïnitieerd door Rijkswaterstaat. Het systeem zal in eerste instantie worden ingezet voor incidentmanagement op Nederlandse rivieren, bijvoorbeeld voor het opsporen van olielekkages.

De integratie is onlangs succesvol gedemonstreerd en onafhankelijk beoordeeld door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). AirHub en Mapture.ai blijven het systeem doorontwikkelen in samenwerking met first responders zoals Rijkswaterstaat, politie en brandweer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier