Gerucht

‘DJI Mavic 3 verschijnt eind september, krijgt mogelijk H-vormig frame’ (+update)

DJI zal de Mavic 3 eind september aankondigen. Dat blijkt uit een uitgelekte uitnodiging voor de productpresentatie. Volgens de Chinese slogan op de uitnodiging gaat het om “de derde terugkomst van de koning der koningen”. De nieuwe Mavic krijgt wellicht een H-vormig frame, net zoals de Inspire. Verder beschikt de Mavic 3 mogelijk over een nieuw optical image stabilization (OIS)-systeem.

Productpresentatie

De Mavic 2-lijn van DJI heeft sinds de aankondiging van de Mavic 2 Pro en Zoom eind 2018 eigenlijk alleen upgrades gezien in het zakelijke segment van de dronebouwer, in de vorm van de Mavic 2 Enterprise en de Mavic 2 Enterprise Dual. Natuurlijk kwamen daar later de Mavic Mini en Mavic Air 2 bij, maar de veeleisende beeldmakers bleven toch reikhalzend uitkijken naar de Mavic 3.

Het lijkt er nu op dat de Mavic 3 eind september, op de 26e om precies te zijn, het levenslicht zal zien. Dat blijkt uit een uitgelekte aankondiging waar DroneXL de hand op wist te leggen. Het zou vanwege corona wederom gaan om een online productpresentatie, voor het eerst op een zaterdag.

H-vormig frame

De grote vraag is natuurlijk wat we kunnen verwachten van de Mavic 3. Het ligt voor de hand dat DJI al het goede van de Mavic-serie, Inspire 2 en Phantom 4 Pro bij elkaar brengt in één nieuw platform. Een drone met de vliegeigenschappen van de Inspire 2, het kleurbereik van de Hasselblad-sensor van de Mavic 2, de mechanische sluiter van de Phantom 4 Pro, 360º obstakeldetectie, en de tracking-mogelijkheden van de Mavic Air 2… Wie wil dat nu niet?

Een eerste hint over hoe de Mavic 3 er mogelijk uit gaat zien kwam naar buiten via DroneDJ. De site deelde een patentaanvraag waarin een geheel nieuw framedesign te zien is. Het idee is dat de drone open te klappen zou zijn als een laptop. Dat heeft als voordeel dat het zwaartepunt net zoals bij de Inspire 2 zo laag mogelijk komt te liggen, met betere vliegprestaties tot gevolg. Mogelijk kijken we hier naar de basis voor een Inspire 3, maar DroneU trekt een andere conclusie, met het oog op de patentstrijd tussen DJI en Autel Robotics.

Nieuw cameraontwerp

Een tweede hint die mogelijk betrekking heeft op de Mavic 3 gaat over een nieuw cameraontwerp. DJI zou volgens deze patentaanvraag werken aan een nieuwe micro four thirds (MFT) camera met optical image stabilization (OIS) aan boord. Niet alleen biedt dat vruchtbare bodem voor geruchten over verwisselbare lenzen, ook is het niet ondenkbaar dat de camera van de Mavic 3 verwisselbaar is en bijvoorbeeld ook op een Osmo stabilizer bevestigd kan worden, net zoals bij de Zenmuse X3 en X5 het geval was.

Afwachten

Het wachten is nu op wat concretere geruchten, bijvoorbeeld op basis van foto’s van uitgelekte prototypes of lijstjes met specificaties. Ongetwijfeld gaan die deze zomer voorbij komen, want in het geval van de Mavic Mini en de Mavic Air 2 waren ook vrijwel alle details al bekend op het moment dat deze drones officieel geïntroduceerd werden.

Het zal er wat ons betreft vooral om spannen of DJI het voor elkaar krijgt om de Mavic 3 aan de aankomende Europese CE producteisen voor drones te laten voldoen. Dat lijkt ons onwaarschijnlijk, aangezien de onderliggende technische standaarden nog steeds niet uitgekristalliseerd zijn. Maar laten we niet al te ver op de zaken vooruitlopen: eerst maar eens kijken wat er de komende maanden aan geruchten verschijnt, op basis daarvan kunnen we verder speculeren en analyseren.

Update (16:47)
Naar nu blijkt is ‘gelekte uitnodiging’ met daarop de datum 26 september een hoax, meldt DroneXL nu. De website betreurt het brengen van fake news. Zodra er meer bekend is over de mogelijke releasedatum van de Mavic 3, dan komen we hier uiteraard op terug.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “‘DJI Mavic 3 verschijnt eind september, krijgt mogelijk H-vormig frame’ (+update)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier